Notícies

Arriba a Girona la setena edició del Premi BBVA de Música al Talent Individual

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

Els millors joves talents musicals de Catalunya faran les audicions al Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona el cap de setmana del 15 i 16 d'abril

Hi participaran noranta-set alumnes que han estat prèviament seleccionats per divuit conservatoris professionals, centres autoritzats de grau professional i centres integrats de tot Catalunya

El Premi està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport del BBVA, i coorganitzat amb l'Associació de Conservatoris de Catalunya

El cap de setmana del 15 i 16 d'abril, noranta-set estudiants de música de divuit centres d'arreu de Catalunya que cursen els seus estudis als conservatoris professionals, participaran a la setena edició del Premi BBVA de Música al Talent Individual, que se celebrarà al Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona.

El Premi BBVA de Música al Talent Individual, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), amb el suport del BBVA i coorganitzat amb l'Associació de Conservatoris de Catalunya, té per objectiu potenciar la formació musical dels joves músics estudiants de 12 a 19 anys (21 en cas de cant), per facilitar que puguin dedicar-se professionalment a la música. Perquè "potenciar el talent dels joves és important per tal que aquests joves es quedin a casa nostra treballant", tal com ha manifestat aquest matí en roda de premsa la directora de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Belén Latorre. 

Cada edició del Premi té com a seu un conservatori d'una població catalana diferent i aquesta setena edició se celebrarà a Girona. A aquesta ciutat l'han precedit Manresa, Vic, Barcelona, Vila-seca, Sant Cugat i Lleida. En aquest sentit, el director de zona del BBVA a Girona, David Meavilla, ha dit: "volem posar en valor el gran talent que hi ha a Catalunya i la feina que es fa als conservatoris". El fet que el concurs sigui itinerant, i que cada any tingui lloc en un conservatori diferent, és també un objectiu prioritari, es tracta de "complir amb la diversitat territorial, un dels objectius d'aquesta activitat", tal com ha manifestat Lito Iglesias, president de l'Associació de Conservatoris de Catalunya. 

Aquest és un dels vuit premis culturals que porta a terme la FACC en temes tan diversos com la literatura, el dibuix i la pintura, la música, el teatre, el cinema de muntanya i l'associacionisme cultural, amb l'objectiu d'ajudar en la difusió i la projecció dels professionals i estendre la cultura arreu de Catalunya.

Noranta-set estudiants de música de divuit centres de grau professional de música de tot Catalunya participaran en la setena edició del Premi. Segons les bases, cada centre autoritzat pot presentar un màxim de cinc alumnes per a cada categoria, de qualsevol instrument. Divuit estudiants tocaran a la prova final 

Dels noranta-set participants, el 79 % prové de la província de Barcelona, el 12 % de Girona, el 5 % de Lleida i el 3 % restant de Tarragona. D'aquests participants, "deu procedeixen del Conservatori de Música de Girona, dos en la categoria aleví amb saxo i tuba, cinc en la categoria júnior amb guitarra, piano i saxo i tres en la categoria jove amb guitarra, trombó tenor i piano", tal com ha anunciat aquest matí en roda de premsa el vicepresident segon i diputat de Cultura, Albert Piñeira, al qual ha afegit que "és una bona representació del centre en aquest concurs".

En el Premi BBVA de Música al Talent Individual, estaran representades gairebé totes les especialitats d'instruments (piano, instruments de corda, de vent, guitarra, cant, arpa, percussió, etc.).

Els participants tindran les proves eliminatòries el dissabte 15 d'abril, i a darrera hora de la tarda es coneixeran els finalistes, els quals passaran a la prova final, que es desenvoluparà el diumenge 16 d'abril al matí.

A l'acte de lliurament de premis, que tindrà lloc el diumenge a la tarda, es donaran a conèixer els guanyadors.

El jurat i els premis
El jurat estarà format per professionals de reconegut prestigi en el món musical, i els que formaran part de la fase final seran: Dolors Cano, Elena Rey, Jaume Cortadellas, Jordi Camell, Peter Thiemann i Raquel Castro. 
Es concedirà un premi per a cada categoria i també hi podrà haver una menció especial del jurat:

  1. Categoria Aleví: 500 euros per destinar a formació musical o a compra d'instruments, partitures, etc. En cas de menció del jurat, 200 euros.
  2. Categoria Júnior: 1.000 euros, per destinar en formació musical o a compra d'instruments, partitures, etc. En cas de menció del jurat, 300 euros.
  3. Categoria Jove: 1.500 euros per destinar a formació musical o a compra d'instruments, partitures, etc. En cas de menció del jurat, 400 euros.

També es concediran els Premis especial ACCat a la millor interpretació d'una obra d'un compositor català, consistents en un lot de partitures valorades en 100 euros.

Acte d'inauguració del Premi, amb Elena Rey i alumnes del Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona

El dijous 13 d'abril a les 20 h, tindrà lloc al Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona l'acte d'inauguració del Premi BBVA de Música al Talent Individual, amb una xerrada a l'entorn del talent musical i què significa convertir-se en un músic professional, a càrrec de la prestigiosa violinista Elena Rey, exalumna del Conservatori de Girona, que enguany també forma part del jurat d'aquesta edició. 

També comptarà amb l'actuació de diferents agrupacions d'alumnes de música de cambra del mateix Conservatori.
L'acte és obert al públic.

Lliurament de premis 
El veredicte del jurat es farà públic el mateix diumenge 16 d'abril, a les 17.30 h, en un acte de lliurament de premis que tindrà lloc a l'auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de Girona (planta baixa del Conservatori). 

Presentarà l'acte Elisenda Vidal, periodista i presentadora del programa musical Ad libitum de TV Girona, i hi haurà l'actuació de Miguel Parapar, percussionista guanyador en la categoria Jove de la darrera edició del Premi.

A l'acte hi assistiran els màxims representants institucionals de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, del BBVA, de l'Associació de Conservatoris de Catalunya i del Conservatori Isaac Albéniz, a més dels membres del jurat, professors, alumnes i familiars. L'acte és obert al públic.

Sobre la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el BBVA

La majoria d'accions culturals, socials i educatives que porta a terme la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), continuadora de les obres socials de les antigues caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa a Catalunya, es duen a terme en col·laboració amb el BBVA. 

Entre els seus objectius està el de desenvolupar iniciatives socials i culturals dirigides a promoure el progrés humà, educatiu i cultural, tot suscitant una consciència ciutadana, participativa i responsable que impliqui persones i institucions.

Actualment difon la cultura a tot el territori i ajuda a la difusió dels professionals que treballen en àmbits tan diversos com la literatura, la música, la pintura i el dibuix, el teatre, el cinema de muntanya i l'associacionisme. El BBVA comparteix aquests mateixos objectius i manté un acord de col·laboració amb la FACC per fer-los possible.

Sobre l'Associació de Conservatoris de Catalunya

L'Associació de Conservatoris de Catalunya (ACCat) agrupa els conservatoris i centres professionals de música de Catalunya. Són els únics centres educatius  que preparen els estudiants de música mitjançant uns estudis reglats per a l'accés als ensenyaments superiors, i també els únics centres de Catalunya que poden atorgar el títol professional de música. 

Aquests centres, que compten amb grans professionals del món musical i pedagògic, imparteixen una formació de qualitat. El resultat d'aquestes fàbriques de talent es pot visualitzar als pòdiums de concursos nacionals i internacionals, a les plantilles d'orquestres d'arreu i a la projecció internacional de grans músics catalans, tots ells forjats als centres de grau professional que integren l'Associació de Conservatoris de Catalunya.
 

WEB RELACIONAT https://cmg.cat/