Notícies

El Ple aprova un crèdit extraordinari perquè Dipsalut pugui renovar 250 desfibril·ladors que té distribuïts arreu del territori

Foto : Fotògraf: Miquel Millan

El Ple de la Diputació de Girona, reunit aquest dimarts al migdia, ha aprovat un crèdit extraordinari amb el qual Dipsalut, l'organisme autònom de salut pública de la Diputació de Girona, comprarà nous desfibril·ladors fixos per substituir els ja existents, donat que o bé ja han complert la seva vida útil o bé comencen a tenir problemes de funcionament.

Actualment, Dipsalut té desplegats arreu dels municipis de les comarques gironines un total de 1.062 desfibril·ladors (613 de fixos, 391 de mòbils i 58 de lliures, que se cedeixen de manera puntual). Ho fa en el marc de «Girona, territori cardioprotegit», un dels programes principals d'aquest organisme, amb més de deu anys d'història, i que té per objectiu facilitar una ràpida intervenció en els casos d'aturada cardíaca extrahospitalària.

Amb aquesta aposta, Dipsalut ha aconseguit que els desfibril·ladors ja no només estiguin disponibles a espais molt concrets, sinó que es trobin distribuïts pel conjunt del territori i que tinguin el seu espai als carrers, places, columnes, o façanes d'equipaments. Es tracta de reduir entre un 25 i un 30 % la possibilitat de mort sobtada cardíaca, ja que l'única manera d'evitar-la és intervenint amb un desfibril·lador. Per això, des de Dipsalut, no només es cedeixen aquests aparells sinó que també porten a terme la tasca de control, vigilància, informació i manteniment de tota la xarxa.

Amb l'aprovació d'aquest crèdit extraordinari de 875.000 euros Dipsalut podrà substituir 250 desfibril·ladors fixos actius en aquests moments al nostre territori. Són desfibril·ladors automàtics, que pot utilitzar qualsevol persona i que analitzen el ritme cardíac de la víctima, i que, tots sols, determinen si és convenient donar-li una descàrrega elèctrica per poder recuperar el ritme normal del cor. Amb la substitució d'aquets desfibril·ladors per uns de nous, Dipsalut podrà seguir assegurant-ne l'eficàcia i el correcte funcionament.

Consulteu la xarxa de desfibril·ladors fixos de Dipsalut a: https://www.gironaterritoricardioprotegit.cat/xarxa-dea-fixos/

D'altra banda, amb l'aprovació d'aquest crèdit extraordinari que passarà a formar part del pressupost d'enguany de Dipsalut també hi ha una partida de 180.000 euros destinada a atendre les despeses d'atenció i suport a les persones sense llar del Consorci Centre d'Acolliment i Serveis Socials La Sopa.

El Pla de Serveis d'Assistència en Matèria d'Habitatge s'amplia posant l'enfocament en els municipis petits. Durant la sessió també s'ha donat via lliure a la modificació del Pla de Serveis d'Assistència en Matèria d'Habitatge, per tal d'incorporar-hi nous serveis relacionats amb les polítiques d'habitatge a escala local. El canvi més significatiu és la integració en aquest pla de serveis del programa d'actuacions en matèria d'habitatge en els municipis petits. Després de l'èxit del pla pilot que es va dur a terme a Castellfollit de la Roca, les Lloses i Vallfogona del Ripollès (tres municipis gironins que no arriben al miler d'habitants), ara es vol donar cobertura del projecte arreu de la demarcació, ja que més de la meitat dels 221 municipis de les comarques gironines tenen menys de 500 habitants.

La iniciativa ofereix un document estratègic amb actuacions concretes vinculades a l'habitatge que poden dur a terme els ajuntaments i informació adreçada als veïns a través de la qual es fomenta la millora de la qualitat dels seus habitatges, la mobilització de l'habitatge buit i la mitigació del problema de la pèrdua de població en aquests nuclis. En l'acord específic de concessió del servei es concretaran i modularan les condicions específiques de cada ens local.

A més, s'incorpora un nou servei relacionat amb les polítiques locals d'habitatge i amb la gestió de dades. Es tracta d'una aplicació que s'instal·larà als ens locals que ho sol·licitin per tal que puguin rebre informació sobre l'estat de l'habitatge i sobre les gestions i tràmits que els usuaris puguin fer en aquest àmbit.