Notícies

La Diputació de Girona i la UdG presenten l'exposició «Itineraris literaris» a Roses

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

Aquesta és la tercera població que acull l'exposició, després de Girona i Lladó, i es podrà visitar fins al 16 d'abril.

L'acte ha finalitzat amb la ruta literària que segueix el volum de la col·lecció «Itineraris Literaris Autoguiats» dedicat Roses, a càrrec dels arxivers locals Josep Ma Barris i Pol Meseguer.

Aquest dissabte s'ha inaugurat a la sala d'exposicions de la ciutadella de Roses l'exposició «Itineraris literaris», fruit de la col·laboració entre la Diputació de Girona i la Universitat de Girona. A l'acte hi ha participat Montserrat Mindan, diputada de Programes Europeus i primera tinenta d'alcaldia de Roses; Joan Plana i Sagué, alcalde de Roses; Enric Ibañez i Martín, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Roses, i Anna Perera i Roura, de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona, que ha fet una visita guiada a l'exposició.

L'exposició està basada en la col·lecció «Itineraris Literaris Autoguiats», editada per la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent, una col·lecció que va començar a fer camí l'any 2008 i que ja inclou gairebé una trentena de títols.

La mostra aplega una selecció de textos de dinou volums de la col·lecció, amb l'objectiu de difondre'n els continguts, donar a conèixer els espais que han inspirat i emocionat diferents autors i posar en contacte paisatge i literatura, natura i lletra. Es persegueix així promoure la divulgació de l'obra d'aquests escriptors de les comarques gironines i dels estudis sobre la relació entre la literatura i el paisatge, l'impuls a la investigació sobre la patrimonialització del territori i la promoció de la creació d'itineraris literaris.

A través de la producció literària, els espais geogràfics narrats, explicats, evocats a les obres, esdevenen elements patrimonials. Aquestes rutes literàries que configuren la col·lecció en la qual es basa l'exposició ajuden a fixar els esdeveniments relatius a una obra, els aspectes de la vida dels escriptors, o d'una època o corrent literari; connecten la literatura amb el context en què es va produir l'obra.

En el seu parlament, Montserrat Mindan ha destacat que iniciatives com aquesta: «aporten un valor afegit tant a la mateixa obra com al context, el territori i els espais pels quals transcorre l'itinerari. Permeten a l'espectador acostar-se al territori i conèixer-lo des de perspectives diferents».

En aquesta línia, Joan Plana ha esmentat la importància de l'exposició en relació amb «la seva capacitat de traslladar-nos en el temps i en l'espai, a uns llocs determinats fixats en un moment de la història que narren els escriptors».

I finalment, Anna Perera, en la seva presentació, ha comentat que: «al contrari de les guies i dels llibres, com els que formen part de la col·lecció dels «Itineraris Literaris Autoguiats», en què la lectura és un acte íntim i personal, amb aquesta exposició el que s'aconsegueix és expandir-ne els continguts, fer-los més oberts a nous públics i a noves interpretacions».

Els llibres seleccionats per a la mostra expositiva són: Rodoreda Romanyà; Besalú; Ripoll; Gaziel a Sant Feliu de Guíxols; La casa de la literatura; Maria Àngels Anglada a Figueres; Els balnearis de la Selva; La casa Masó literària; Fages de Climent a Castelló d'Empúries; «Què us diré?»: Ramon Muntaner i Peralada; L'Empordà de Maria Àngels Anglada; Castell de Requesens; Fages de Climent a Figueres; Vilabertran; García Lorca a Figueres; Fages de Climent a l'Empordà; L'alt Fluvià; Sant Pere Pescador i Roses.

Després de la inauguració s'ha seguit la ruta literària pels indrets de Roses ressenyats a l'itinerari del volum de la col·lecció «Itineraris Literaris Autoguiats» dedicat a aquesta població. La ruta ha estat guiada pels arxivers locals Josep Ma Barris i Pol Meseguer, els quals van fer la selecció dels textos, i al llarg del recorregut s'han fet parades a diferents indrets, on s'han llegit els textos que hi fan referència.

Més informació:
Càtedres de la UdG > Patrimoni Literari > Itineraris Literaris
Mapa d'itineraris de patrimoni literari