Notícies

Presentació de la candidatura de l'Àrea Funcional Espai Català Transfronterer per promoure projectes de cooperació

Foto : Fotos: Generalitat de Catalunya

La Diputació, la Generalitat i el Consell Departamental dels Pirineus Orientals ho han acordat durant la reunió del primer Comitè de Pilotatge de l'Àrea Funcional d'EsCaT, que ha tingut lloc aquest dijous a Perpinyà

La Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i el Consell Departamental dels Pirineus Orientals han aprovat aquest dijous presentar la candidatura de l'Àrea Funcional Espai Català Transfronterer (EsCaT). L'acord s'ha adoptat durant la reunió del primer Comitè de Pilotatge de l'Àrea Funcional de l'EsCaT a la Casa de la Catalanitat de Perpinyà.

En la trobada, s'ha validat el dossier de la candidatura en el marc del programa europeu de cooperació transfronterera POCTEFA 2021-2027, creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer. Aquest programa preveu una dotació FEDER de 243 milions d'euros pels propers anys a tot Europa i cofinança projectes de cooperació dissenyats i gestionats per actors d'ambos vessants dels Pirineus

Entre els assistents, hi havia la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; la diputada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Montse Mindan; la presidenta del Departament de Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe; eI director general de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Alfons Quera, i la directora dels Serveis Territorials d'Administració Local a Girona, Maria Josep Porta.

La consellera Vilagrà ha destacat que la candidatura «proposa un model de governança que promogui la cooperació amb noves entitats, la participació ciutadana i una millor qualitat dels projectes que es desenvolupin en aquest espai». «Es tracta que territoris que són propers, però en els quals hi ha una frontera administrativa, la trenquem i puguem presentar una candidatura a projectes europeus que ens relliguin la ciutadania i les entitats», ha afegit. 

En aquesta línia, la diputada Montse Mindan ha destacat: «A més de ser un espai de trobada i d'intercanvi entre les tres administracions que l'hem impulsat, l'Àrea Funcional de l'Espai Català Transfronterer ha de ser, sobretot, una eina que permeti identificar, seleccionar i cofinançar projectes d'una dimensió més reduïda que els projectes Interreg clàssics, per sota de 200.000 euros de despesa. Projectes que siguin assumibles i realitzables per a tot aquest ampli ventall d'entitats i ajuntaments petits distribuïts arreu de les comarques de Girona i de la Catalunya del Nord». 

Durant la trobada, també s'han presentat els resultats de l'estudi sobre la societat civil de l'Espai Català Transfronterer. El treball conclou que hi ha tres sectors d'interès entre la ciutadania, especialment els joves: solidaritat, medi ambient i joventut. De fet, aquests seran els eixos sobre els quals pivotaran els projectes que es finançaran a través del fons europeus al qual s'optarà. 

L'Àrea Funcional Espai Català Transfronterer (EsCaT) opta a un finançament europeu de 3,2 milions d'euros si bé les tres institucions que promouen la candidatura també s'han compromès a fer aportacions. La consellera Vilagrà ha fet saber que «hi hauran dues convocatòries. Una, per a projectes més estructurals, més vertebradors, i una altra, per a projectes més petits».

En la reunió d'avui també s'ha tractat l'evolució de les accions conjuntes de les tres institucions en el marc de la cooperació transfronterera, el calendari previst d'actuacions i la proposta del marc de funcionament general.