Notícies

Aigua regenerada gratuïta per a usos no potables per als municipis consorciats, per mitigar els efectes de la sequera

Foto : Aigua regenerada gratuïta per a usos no potables per als municipis consorciats, per mitigar els efectes de la sequera

El Consorci d'Aigües Costa Brava Girona, en virtut del conveni amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i atesa la greu situació actual, aplica enguany l'exempció del pagament de la captació d'aquesta aigua a través de cisternes

Des de fa dues setmanes, Catalunya ha entrat en una fase d'excepcionalitat per la sequera extrema que està patint. La Generalitat de Catalunya ha aplicat restriccions en l'ús i el consum de l'aigua en la majoria del país per fer front a la situació. Entre altres mesures, ha prohibit el reg de zones verdes, públiques i privades, i ha limitat el d'arbres i plantes a una quantitat mínima en aquells municipis on s'ha decretat aquesta situació d'excepcionalitat. 

Davant aquest escenari, el Consorci d'Aigües Costa Brava Girona ha decidit aplicar l'any 2023 l'exempció del pagament de la captació d'aigua regenerada a través de  cisternes, en virtut de l'acord de col·laboració que té subscrit amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per al finançament de l'explotació i el manteniment de les estacions de regeneració d'aigua (ERA) del seu àmbit. 

La mesura ha de permetre atendre el dèficit d'aigua per a usos en què no és necessari que l'aigua sigui potable, que poden tenir els municipis del litoral i el prelitoral gironins amb consums elevats i que, per tant, estan més exposats a aquestes restriccions. 

Principalment, la mesura ha de servir per cobrir la demanda d'usos que no requereixen una qualitat d'aigua potable, com, per exemple, regs en parcs i jardins, neteja viària i altres usos en l'obra pública, entre d'altres de naturalesa similar. Aquesta aigua no és apta, en canvi, per omplir piscines. 

D'aquesta manera, l'aigua regenerada es posa a disposició d'aquests municipis de manera gratuïta, si bé els mitjans per dur a terme la captació i els costos derivats del servei, inclosos els desplaçaments, seguiran sent a càrrec dels usuaris. En aquest sentit, el Consorci d'Aigües està treballant amb els ajuntaments per trobar la manera més efectiva de fer-ne la distribució. 

L'aigua regenerada

El procés de regeneració de l'aigua és un tractament addicional que s'aplica a l'aigua depurada per tal que assoleixi un nivell de qualitat adient perquè es pugui tornar a utilitzar. En el cas d'usos que no requereixen que l'aigua sigui potable, el component principal és el procés de desinfecció, que sol anar precedit de tractaments fisicoquímics que milloren l'eficàcia de la desinfecció. 

El Consorci d'Aigües Costa Brava Girona disposa, en les seves divuit depuradores, de catorze estacions de regeneració d'aigua (ERA), que tenen sistemes de control que asseguren el manteniment de les condicions operatives adequades i de qualitat de l'aigua produïda. Són a Portbou, Colera, Llançà, el Port de la Selva, Cadaqués, Roses, al SAC Empuriabrava, l'Escala, Torroella de Montgrí, Pals, Castell-Platja d'Aro, Tossa de Mar, Lloret de Mar i Blanes. 

A més, també s'està treballant en la instal·lació d'un sistema de desinfecció a la depuradora de Palamós, per facilitar l'aprofitament en els municipis que tracten les seves aigües en aquesta instal·lació.