Notícies

Dos blanencs, tres gironines i un barceloní guanyen els 59ens Premis Recvll de Blanes

Foto : Foto: Premis Recvll

El diputat Jordi Camps ha entregat el Premi de Periodisme a Jaume Planas Perxachs per la seva obra La vida als marges.

Anecdòticament, les guanyadores dels premis de Narrativa i Teatre són mare i filla: Maria Martí i Laura Masmiquel. Completen el palmarès Josep Masats (Poesia), Jaume Planas (Periodisme), Gemma Busquets (Retrat Literari) i Naiara Burke (Cançó). 

Una vegada més, i ja en són 59, la Festa dels Premis Recvll ha centrat aquest diumenge l'interès cultural arreu del territori gironí i català, amb la ciutat de Blanes a l'epicentre. Els guardons més veterans de les comarques gironines han continuat revalidant l'interès que desperten aquest premis tant en les joves promeses literàries com en els que ja tenen un llarg currículum d'èxits. 

Enguany, a banda de doblar el nombre de treballs presentats respecte de l'edició l'anterior -aquest 2023 n'han estat 93, i el 2022, 57-, la novetat ha estat la incorporació d'un nou guardó, que premia una cançó en català. La proclamació del veredicte i el lliurament de premis ha estat a càrrec de l'alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe. Hi ha participat també Jordi Camps, diputat de la Diputació de Girona; Pere Fernández, conseller de Cultura del Consell Comarcal de la Selva; i Albert Sanz, tinent d'alcaldia de Cultura de l'Ajuntament de Blanes. 

Recordant la fita d'aquests premis de preservar la llengua i la cultura catalanes, la festa literària s'ha sumat a la commemoració del centenari del naixement de l'escriptor mallorquí Jaume Vidal i Alcover (Manacor, 1923 - Barcelona, 1991). Durant la gala hi ha hagut tres actuacions de la poetessa Odile Arqué, que ha estat acompanyada a la guitarra per Chiara Gianni, i que ha recitat diversos fragments que formen part de l'espectacle Una paraula grega, un homenatge a Jaume Vidal i Alcover. 

La secretària dels Premis Recvll, M. Àngels Vázquez, ha donat la benvinguda als presents i ha llegit l'acta del jurat, que recollia les sis categories premiades. Després del lliurament de cada guardó, s'ha complert amb la tradició de l'entrevista als guanyadors, i Salvador Roca i alumnes de l'Oficina de Català de Blanes han llegit fragments de les obres. El discurs de cloenda ha estat a càrrec de Mònica Rabassa en representació de l'Associació Recvll. 

El diputat Jordi Camps ha manifestat en el seu parlament: «De premis literaris en català n'hi ha moltíssims. Petits i grans, tots fan la seva funció. Però de festes de la literatura com la d'avui, amb premis per a tots els gèneres, entre els quals hi ha alguns guardons veterans i d'altres de nous, no n'hi ha tantes. I ens enorgulleix que el focus de la literatura catalana se situï a la nostra demarcació». 

Jordi Camps ha afegit: «Els Recvll són els guardons literaris més destacats d'arreu de Catalunya, reconeguts i apreciats per autors i autores de diferents generacions. Durant més de mig segle de vida, han ajudat a descobrir nous valors i a consolidar la carrera d'escriptors i escriptores que sovint han vist publicada per primera vegada una obra seva gràcies als premis. De fet, actualment són els premis més longeus del territori gironí»,.

Guanyadores 59ens Premis Recvll 2023 
Ha triat les obres guanyadores en les cinc categories literàries (Narració, Poesia, Teatre, Periodisme i Retrat Literari) un jurat encapçalat per l'escriptora gironina Maria Mercè Roca, i format per Eloi Falguera, Josep Maria Fonalleras, Jordi Llavina, Mònica Rabassa, Carles Rabassa, Francesc Robert i Salvador Roca. El jurat del premi a la millor cançó en llengua catalana ha estat encapçalat pel músic i compositor blanenc Josep Maria Guinart, acompanyat per Josep Lluís Vidal i Jaume Planas. Dos blanencs, tres gironines i un barceloní componen enguany el palmarès dels 59ens Premis Recvll de Blanes. Anecdòticament, les guanyadores dels premis de Narrativa i Teatre són mare i filla i, coincidències a banda, l'edició d'enguany ha continuat consolidant l'estat de gràcia d'uns premis que compliran la 60ena al 2024. 

Premi de Narració Joaquim Ruyra - Dotació: 2.500 €   
Núria Martí Constans (Girona) - Obra: El món dels vius 
Nascuda a Calella, l'escriptora i professora guarda un lligam molt especial amb Blanes, ja que hi va passar la infantesa i la joventut. Guanyadora del Premi Just M. Casero amb la novel·la Les hores prohibides, també ha escrit Dona de teatre, on repassa la vida professional de l'actriu i directora teatral Cristina Cervià. Amant del relat curt, ha escrit reculls de contes i ha guanyat diversos premis de literatura breu. Sempre s'ha sentit atreta per la lectura fàcil, un camp on igualment ha estat reconeguda. 

Premi de Poesia Benet Ribas - Dotació: 1.500 €   
Josep Masats Safont (Mollet del Vallès) - Obra: Cata.cat 
Llicenciat en filosofia, diplomat en llengua catalana, escriptor, periodista i professor, ha col·laborat ocasionalment amb TV3 i en diverses publicacions: Canigó, Crònica, El món, Diari de Barcelona. Ha publicat diverses novel·les juvenils i també és autor de llibres de poesia: Cafè de l'Òpera de Barcelona, amb poesies de Joan Margarit; El penjat; Llenguatges de colors (amb aquarel·les de Xicola) i Fragments de vidre. L'any 1988 va escriure una biografia del pintor molletenc Joan Abelló.

Premi de Teatre Josep Ametller - Dotació: 2.000 €   
Laura Masmiquel Martí (Girona) - Obra: Mel 
És graduada en tècniques d'actuació teatral per l'escola El Galliner, i també en filologia catalana i hispànica. Com a dramaturga, Inundes tot l'espai va ser ara fa un any la seva opera prima. Abans havia fet múltiples creacions col·lectives, entre les quals hi ha l'obra Desig a mar obert, estrenada a la Sala Beckett. Com a actriu ha protagonitzat diversos muntatges, i ha fet estudis de teoria teatral que han estat publicats per la Universitat de Girona. 

Premi de Retrat Literari Cornellà-Abril - Dotació: 800 €   
Gemma Busquets Ros (Banyoles) - Obra: Emma de Miranda. El secret de la dansarina 
Llicenciada en periodisme per la UAB, treballa a la redacció d'El Punt Avui des de l'any 1996. Actualment investiga sobre el paper polític de les dones durant la Guerra Civil a les comarques gironines, arran del seu interès per la perspectiva de gènere i la divulgació de la memòria de les dones. El seu retrat d'Emma de Miranda compta amb un precedent publicat l'abril de l'any passat al diari on escriu. Parla d'una ballarina que va triomfar entre els anys 50 i 60 del segle passat, molt coneguda arreu d'Europa, que també va ser una gran amazona. 

Premi de Periodisme Salvador Reynaldos - Dotació: 800 €   
Jaume Planas Perxachs (Blanes) - Obra: La vida als marges
Aquest és el tercer Premi Recvll que guanya Jaume Planas, el segon en aquesta categoria després que el 2016 ho fes amb l'article Notícia d'aparador. Quatre anys més tard, el 2020, va tornar a guanyar un Recvll, en aquella ocasió en la categoria de Retrat Literari, per Un weekend prop de l'estany. Ara ho ha fet amb un article en el qual un dels personatges, que és força singular, va viure fa dècades a Blanes: la Paula Juliana. La seva vinculació amb els premis blanencs aquest any s'ha fet encara més estreta, ja que forma part del jurat del guardó de nova creació, el de la millor cançó en català. També ha estat finalista i guanyador d'altres premis literaris, i l'any 2021 va publicar la novel·la Aiguamarina. 

Premi Cançó en Català - Dotació: 500 €   
Naiara Bruke (Blanes) - Obra: Poder viure't 
La cantautora i pianista blanenca és professora de música de secundària i soprano al Cor de Cambra Sota Palau que dirigeix precisament el portaveu del jurat d'aquest premi, Josep Maria Guinart. També és monitora musical. Les seves actuacions inclouen habitualment un repertori propi i en algunes versions posa l'accent en la figura de les dones d'arreu del món. Dotada d'una gran sensibilitat, la seva cançó és un homenatge a la Cristina, qui va ser la seva professora de música. Ella li va inculcar la seva passió per aquest art, i a través d'aquesta peça -carregada de sentiment- la recorda després que morís fa uns anys després de lluitar contra el càncer.

Documentació