Notícies

Una exposició i un cicle de converses a la Casa de Cultura mostren la invisibilització de les dones en la indústria musical

Foto : Fotos: E. Kelele

«Pugem als escenaris» és un projecte artístic centrat en l'escena actual a Catalunya que vol donar veu tant a les dones que es troben sobre els escenaris com a les que treballen darrere 

Paral·lelament, s'oferirà el cicle de conferències «Cultura des-generada: cap a una cultura d'igualtat de gènere en la indústria musical», en què intervindran Clara Peya, Cathy Claret o Myriam Swanson, entre d'altres

Aquest dimarts es va inaugurar a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona l'exposició «Pugem als escenaris», un projecte itinerant que es podrà veure a diferents ciutats de Catalunya amb la finalitat de posar de manifest la diferència entre la presència femenina i la masculina en la indústria musical catalana. Una diferència que s'expressa en xifres: en aquests moments, la representació de les dones en la indústria musical és del 33 %, una tercera part. 

Per tal de posar-ho de manifest i perquè serveixi per canviar la situació, la mostra ha volgut donar veu tant a les dones artistes (músiques, cantants, instrumentistes) que actuen damunt dels escenaris com a aquelles dones que treballen en tasques que es duen a terme darrere les bambolines, productores, directores de festivals, mànagers, programadores, tècniques, etc. 

A través de les seves experiències i aportacions s'ha bastit l'exposició i s'ha construït el relat reivindicatiu que pretén arribar a la igualtat en el pla pràctic d'aquest sector de la indústria, i no només en el teòric.

Han col·laborat en aquest projecte artistes com Roba Estesa, Júlia Serrasolsas (Ginestà), Maria Hein, Alérgicas al Polen, Joina, Mabel Flores, Le Nais, Carlota Flaneur, Berta Sala, Amanda Álvaro, Itzipa, Gemm Sol i Mar Martínez, així com Gemma Recorder i Laura Duran (Canet Rock), Catalina Rosselló (mànager de Judit Neddermann), Marta Vilellas (tècnica de so de Stay Homas), Meri Lane (mànager de Luup Records) i Carol Duran (directora del Centre Artesà Tradicionàrius).

En la presentació, Maria Tatjé Moreno, creadora del projecte, va destacar que l'origen de la mostra va ser la constatació, com a part del públic, de la manca de referents i de dones artistes damunt dels escenaris. A partir d'aquí, va anar buscant dones del sector perquè aportessin les seves experiències i la seva visió.

Per la seva part, el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, va incidir en el seu parlament que cal seguir apostant per aquest tipus d'exposicions i de continguts, i és que «la societat ha avançat, però no suficientment». Albert Piñeira també va posar en relleu que, en aquesta línia, des del Conservatori de Música de Girona s'ha programat «una assignatura de dones i gènere, per explicar i donar a conèixer totes aquelles dones compositores, autores o intèrprets que han estat importants en la història de la música però que han quedat invisibilitzades». 

En paral·lel a l'exposició, s'ha organitzat el cicle de conferències «Cultura des-generada: cap a una cultura d'igualtat de gènere en la indústria musical», que ha coordinat Àngels Bronsoms i que vol posar l'accent en el paper determinant que té la música en la interacció social, la formació de la identitat, la política i els processos industrials.

 

La programació del cicle és la següent:

*Dijous 9 de març de 2023

Conversa «La creativitat en la indústria musical», amb Clara Peya, Mariola Membrives i Montse Majench. En aquesta primera sessió del cicle intervenen tres dones compositores, activistes multiculturals i feministes, que debatran sobre la resistència i els horitzons de futur de les seves obres i la seva difusió en el context actual de l'escena creativa de les arts escèniques.

*Dijous 16 de març de 2023

Conversa «Qui té el poder en la indústria musical», amb Georgia Taglietti, Cathy Claret i Inma Grass. Els prescriptors de la indústria musical i les seves pràctiques discriminatòries han invisibilitzat el llegat de les dones en la música. Avui una nova generació de creadores, executives i directives configuren una nova consciència que obre la porta a un horitzó de futur intercultural i inclusiu.

*Dijous 23 de març de 2023

Conversa «Dones amb funcions tècniques en la indústria musical», amb Myriam Swanson, Alicia G. Núñez i Maite Cardó. En aquesta sessió s'enceta una discussió per desconstruir els prejudicis, el sostre de vidre i els estereotips de les cultures empresarials sexistes de la indústria musical. El qüestionament de les normes de gènere en els entorns de treball masculinitzats de les professionals que participen en aquesta conversa ha facilitat la seva acceptació per accedir a posicions executives.