Notícies

El Fòrum Gastronòmic Girona s'internacionalitza i s'apropa al públic, tot incorporant dos dies d'activitats al centre de la ciutat

Foto : Fotos: M. Millan

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha participat aquest dilluns al matí a la presentació del programa de l'esdeveniment, que tindrà lloc del 18 al 21 de març

El segell Girona Excel·lent hi estarà representat amb 28 empreses i participarà en vuit tallers amb cuiners i productors dirigits per Pep Nogué

El Foment de Girona ha estat l'escenari aquest matí de la presentació del Fòrum Gastronòmic Girona 2023, que tindrà lloc del 18 al 21 de març. L'edició d'enguany arriba amb moltes novetats, i reforma i amplia el seu programa d'activitats fins a quatre dies, dos dels quals seran als carrers i places més cèntrics de Girona. 

Amb una imatge renovada, l'esdeveniment començarà amb un nou format que vol apropar encara més els valors de la gastronomia al públic, començant pel mateix ofici i reforçant les singularitats del territori i el producte local. D'aquesta manera, neix el Fòrum Ciutat en dos espais a la plaça Catalunya, on durant el cap de setmana es faran demostracions i sessions gastronòmiques amb destacats professionals, com Ada Parellada, Raül Balam, Jeroni Castells o Nani Moré, entre d'altres. 

Entre aquests espais oberts al públic, hi haurà una aula de tast on els assistents aprendran a degustar embotits, xocolata, mel, formatge, llet... sempre guiats per professionals i pels mateixos productors. Les activitats seran obertes i gratuïtes, i una de les més populars serà la cursa de cambrers que es farà al carrer, una iniciativa de l'Associació de Professionals de Sala que servirà per donar visibilitat a l'agilitat i l'expertesa d'aquest col·lectiu professional. 

Un cop s'abaixi el teló del Fòrum Ciutat, la segona part del Fòrum Gastronòmic Girona se celebrarà el 20 i 21 de març a l'Auditori Palau de Congressos de Girona, i estarà adreçat específicament al sector professional, en un espai amb més de 130 expositors. Durant els dos dies hi haurà una extensa programació de ponències amb tast, presentacions monogràfiques, demostracions, concursos i diàlegs entre professionals de la cuina i la sala, en un saló que s'ha convertit en un reclam per a figures d'àmbit internacional, de referència tant a la cuina com a la sala.

D'entre el programa de ponències destaca la participació dels germans Roca, del Celler de Can Roca; de Mateu Casañas i el seu equip del Compartir, o de Martina Puigvert, de Les Cols d'Olot, la qual, en la presentació d'avui, ha destacat el valor dels productors locals per proveir les cuines dels millors productes. També hi haurà ponències en format duet, amb Paco Pérez i Antonio Muiños, aquest últim, expert mundial en algues, Rodrigo de la Calle i Annette Abstoss o el tàndem format per Xavier Pellicer i Jaume Torres. 

Entre d'altres, s'hi parlarà de temes com l'alimentació saludable, la sostenibilitat o l'aprofitament de producte i malbaratament zero d'aliments. Serà una programació intensa amb mirada internacional, amb la participació de destacats xefs de França, Alemanya i Itàlia.

L'acte de presentació ha comptat amb la participació, entre d'altres, de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer. «El Fòrum és marc i mirall del que passa a la nostra demarcació, on tenim un bon producte i un immens talent tant a cuina com a sala», ha explicat Miquel Noguer, que ha remarcat la tasca del segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent precisament per posar reivindicar aquest producte local, de proximitat. 

El distintiu manté una àmplia representació en el certamen, amb vint-i-vuit empreses, i també portarà a terme vuit tallers amb cuiners i productors (quatre al Fòrum Ciutat i quatre més al Fòrum Gastronòmic, dirigit als professionals), dirigits per Pep Nogué, l'assessor gastronòmic de Girona Excel·lent. 

Un certamen transversal

La forta implantació de l'esdeveniment a Girona ha fet que tots els col·lectius gastronòmics s'hi sentin representats i hi participin tot mostrant la força d'un sector estratègic per a la demarcació. Així, l'Associació d'Hostaleria de Girona celebrarà els mateixos dies la Setmana Gastronòmica de la Ciutat, i triarà el millor menú de restaurant de l'edició d'enguany. 

Al mateix temps, L'Associació de Professionals de Sala lliurarà els premis a la trajectòria en el món de la sala, per seguir reivindicant la importància d'aquest gremi dins el sector. Els premiats d'enguany son Concepció Oliva i Joan Carles Ibañez. 

I en l'àmbit formatiu, una de les activitats més destacades serà la gran final del concurs El Gran Banquet, promogut per Can Garús i el mateix Fòrum Gastronòmic Girona. En directe, a les instal·lacions de l'Escola d'Hostaleria de Girona, els finalistes hauran de recrear un servei de banquet, en el qual un jurat valorarà les diferents tècniques i estils de la cuina catalana i del servei de sala. També es valorarà la planificació i gestió per a la correcta implementació del servei.

Fòrum Gastronòmic tot l'any 

Un altre dels anuncis que s'ha fet avui és la creació del Fòrum Gastronòmic 360, una fórmula per fer anar de gira el saló professional durant tot l'any, oferint activitats que van des d'experiències gastronòmiques úniques fins a recuperar els nous debats que puguin sorgir durant el certamen i que no s'hagin pogut tractar en profunditat. 

Durant els quatre dies del Fòrum els visitants podran seguir tot el que passi a través de l'aplicació del Fòrum Gastronòmic, que oferirà tota la informació pràctica en temps real, amb el programa d'activitats, localitzacions, horaris, ponents, etc., amb una destacada funcionalitat d'interacció i treball en xarxa, i amb l'emissió en streaming d'algunes de les sessions més destacades.