Notícies

La Diputació de Girona participa en la presentació del I Congrés Català de Repoblament a Lleida 

Foto : Fotografia: Diputació de Lleida

La diputada d'Assistència als Petits Municipis de la Diputació de Girona, Eva Viñolas, ha participat en la reunió prèvia i en la presentació del I Congrés Català de Repoblament, que ha tingut lloc aquest matí a Lleida

El president i el vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Joan Talarn i Jordi Latorre, respectivament; el subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín; el director general d'Administració Local, Bernat Valls; el responsable de la Càtedra d'Estudis Socioeconòmics i Despoblament del Territori de Lleida, Jordi Garreta, i el vocal del Comitè Executiu de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Jaume Pané, han presentat aquest divendres el I Congrés Català de Repoblament, que se celebrarà al Palau de Congressos - La Llotja els dies 30 i 31 de març.

La iniciativa, impulsada per la Diputació de Lleida, es presenta amb voluntat de permanència i d'esdevenir el concentrador d'idees, projectes, experiències d'èxit i respostes útils a la crisi del despoblament, i de situar-se així com a referent en aquest àmbit.
Així ho ha aprovat aquest divendres l'equip de treball format per les diputacions catalanes i les associacions municipalistes del país que treballen sobre el terreny, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya i la Secretaría de Estado para el Reto Demográfico, en un exercici d'espai institucional ampli de cooperació i treball conjunt poc habitual.

El congrés està destinat a càrrecs electes, alcaldesses i alcaldes, equips municipals i personal tècnic, i també és obert a docents, personal investigador i estudiants que hi estiguin interessants. El congrés, l'objectiu del qual és oferir un horitzó d'esperança davant la crua realitat, tindrà unes línies principals de treball, com són l'habitatge, les noves aliances i el desenvolupament rural, i les bones pràctiques i consideracions sobre serveis bàsics i de proximitat.

El president de la Diputació ha destacat que «lluitar contra el despoblament, o, més ben dit, afavorir l'arrelament de projectes de vida al territori, necessita l'activació de polítiques transversals i, també, la implicació col·laborativa d'administracions i entitats, ja que és un objectiu que ens interpel·la a tots com a societat». S'ha felicitat perquè aquest és un dels primers objectius que es va marcar el govern actual de la Diputació, i ara «veurem els fruits de tanta feina que no es veu; en aquest congrés inèdit buscarem no només analitzar el perquè del despoblament, sinó les estratègies conjuntes que ens han de servir per donar el tomb a la situació, a més de mostrar i posar en comú les experiències que ja s'estan portant a terme».

Jordi Latorre, vicepresident primer de la Diputació de Lleida i diputat de l'Àrea de Planificació i Cooperació Municipal, i responsable de l'organització del congrés, ha defensat que «el despoblament _que té cara, fesomia, ànima i geografia humana, sobretot el de les comarques de Lleida i el Pirineu_ és un fenomen que ve de lluny però que només podrem combatre amb l'esforç de totes les institucions: local, comarcal, territorial, nacional, estatal i internacional». Ha afegit que «el d'avui és un primer pas fonamental perquè totes les institucions alineïn les polítiques públiques respectives, i assegurar així que la vida, el futur, l'esperança i la raó guanyin definitivament el despoblament».

José Crespín ha destacat que «lamentablement, celebrem el congrés en el territori més idoni per parlar de repoblament. Les dades mostren que 200 municipis de Catalunya tenen un risc elevat de despoblament, i que el 40 % es troben a la província de Lleida. Per tant. És el territori més adequat per impulsar aquest debat».

Bernat Valls, per la seva part, ha destacat que espais com el que es presenta avui són importants perquè «posen sobre la taula la possibilitat que hi hagi diàleg i que avanci, de manera que acabi essent permanent i que aconseguim solucions definitives».

Jordi Garreta ha explicat que la Càtedra ja fa quatre anys que treballa, «i ens fa veure la situació que tenim ara, que realment fa que ens preocupem; d'aquí que la Diputació hagi tingut la iniciativa per intentar revertir la situació en la mesura del possible _és complicat_, però sempre amb la vostra ajuda, la dels pobles, perquè el que necessita un municipi potser no és el mateix que necessita un altre. Aquesta és la complexitat que observem des de la Càtedra».

Jaume Pané, en nom de l'associacionisme municipal, ha fet referència al fet que la demarcació de Lleida és la més extensa i la menys poblada de Catalunya, «per això l'agenda municipalista de país hauria d'anar alineada; per treballar per tal que tots els municipis vagin a una mateixa velocitat».

Eva Viñolas, diputada de la Diputació de Girona, ha dit que «es tracta d'una bona iniciativa de la Diputació de Lleida, amb el suport de tots els organismes amb representació al món local a Catalunya. El repoblament és un repte per a tot Catalunya, i un problema per a totes i tots. Una solució és possible, treballant en xarxa, escoltant i aprenent de les bones pràctiques consolidades al territori». I ha afegit que la Diputació de Girona ha començat el camí amb el Pla Pilot d'Habitatge per a petits municipis. «És possible trobar un equilibri territorial; cal trobar les eines i propostes».

En la reunió prèvia a la presentació pública del congrés han participat també el director de l'Àrea de Planificació i Cooperació Municipal de la Diputació de Lleida, Víctor Peguera; la diputada delegada d'Assistència a Petits Municipis de la Diputació de Girona, Eva Viñolas; la diputada delegada del Servei d'Ocupació i Emprenedoria de la Diputació de Tarragona, Carme Ferrer; el director general d'Administració Local, Bernat Valls; el director general del Consell Assessor sobre el Desenvolupament Sostenible (CADS), en delegació de la Secretaria d'Agenda Rural, Arnau Queralt; la representant de l'Associació Catalana de Municipis, Sònia Oriola; el president de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), Francesc Lluch; el president d'Eines de Repoblament Rural, Jaume Gilabert, i el representant de l'Associació de Micropobles de Catalunya, Joan Solà.

Les persones que han participant en la reunió han aprovat el programa del congrés, i han apuntat l'alt valor i alt nivell que aquest primer congrés té per situar-se com a referent.