Notícies

Nova monografia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» sobre Aiguaviva

Foto : Fotos: M. Millan

El local cultural Ca la Neus, a Aiguaviva, s'ha omplert aquest divendres a la tarda per acollir-ne la presentació 

El volum Aiguaviva és el número 226 de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» i el 131 de la sèrie «Monografies»

Aquest divendres, ha tingut lloc, amb una gran expectació, la presentació d'una nova monografia, dedicada al municipi d' Aiguaviva, de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», escrita conjuntament per Dolors Vilamitjana i Jordi Bohigas.

Aquesta monografia aporta una mirada general dels aspectes històrics, polítics, socials, culturals i naturals que han configurat la història del municipi d'Aiguaviva al llarg del temps. S'adreça a un públic ampli i dona a conèixer les curiositats i les dades inèdites del poble: els primers assentaments, les jurisdiccions medievals, els masos, els oficis, la indústria, el paisatge i el territori. 

El nom del poble, en llatí Aqua viva, es documenta  per primera vegada, amb referència al poble d'aquest estudi, en una venda de terres de Fornells de l'any 1028. Però el nom de la parròquia, Sant Joan, ja havia estat esmentat molt abans, l'any 887, en una relació de delmes i primícies de diverses parròquies de la rodalia de Girona.

Aquaviva és un topònim format pel nom aqua, 'aigua', 'riu', i l'adjectiu viva, 'viva', 'fluent', una paraula llatina composta que significa 'aigües ràpides' o 'aigües mogudes'. Els autors comenten que Josep Maria Albaigés constata que noms com Aiguaviva són sempre la singularització d'algun tret característic de l'indret: el de l'aigua que brolla, en aquest cas.

Amb aquesta publicació, els autors expliquen la història del municipi a través de la bandera i l'escut, la geologia i el clima, la flora, la fauna, l'evolució de la població, l'edat antiga i la romanització, les vil·les amb els masos i els vilars, i els senyors i els vassalls que els comtes de Girona i Barcelona varen tenir en aquest territori.

Els autors tracten també els orígens de l'església de Sant Joan Baptista, el monument a Sant Dalmai i la pedra Dalmaua, l'ermita de la Mare de Déu de Vilademany. També les inscripcions funeràries, els altars, les confraries i consuetes exemplifiquen l'activitat litúrgica i social del municipi.

I a través de la història dels batlles i els obrers, dels masos i masies, de totes les guerres dels segles XIX i XX, i dels alcaldes, jutges i secretaris, fan un repàs per la vida dels vilatans d'Aiguaviva.

Els autors

Dolors Vilamitjana (Girona, 1964) és doctora en ciències humanes i de la cultura per la Universitat de Girona (2014) i catedràtica de llengua i literatura catalanes. És professora de psicofarmacologia a la UNED i del Màster general sanitari de la UNIR. És autora de diversos llibres de temàtica diversa: història, poesia, psicologia i medicina. El 1999 va obtenir el Premi de Recerca Joan Torró i Cabratosa, en la modalitat de ciències socials, amb el treball Albert de Quintana i Combis, entre la poesia i la política (1834-1907). Es dedica a la docència i passa consulta al centre de salut Sanna de Girona. 

Jordi Bohigas (Girona, 1978) és doctor en història per la Universitat de Girona (2011). És autor de llibres sobre la Guerra del Francès, la Guerra Civil i la Segona República a les comarques gironines, de la biografia de Salvador Albert i de Catalunya a Bèlgica: Història del Casal Català de Brussel·les (1930-2020). Es dedica a la docència en un institut de secundària i a l'Institut Superior de Ciències Religioses de Girona.

La col·lecció

El volum Aiguaviva és el número 226 de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», i el 131 de la sèrie «Monografies». 

Aquesta col·lecció, que actualment dirigeix Rosa Maria Gil i Tort, es va crear l'any 1985, i ja compta amb més de cent monografies locals i més de noranta guies de contingut específic.