Notícies

Inaugurat el nou Centre d'Interpretació dels Indians de Catalunya a Begur

Foto : Fotos: Ajuntament de Begur

El diputat Josep Piferrer ha participat en l'acte institucional d'inauguració d'aquest divendres, 3 de febrer

Dissabte s'obre el nou centre a la població, amb una visita comentada i la conferència «El llegat indià de Begur», a càrrec d'Anna Castellví

Aquest divendres, 3 de febrer, s'ha fet la inauguració institucional del nou Centre d'Interpretació dels Indians de Catalunya, a les Escoles Velles de Begur, amb la participació de Maite Selva, alcaldessa de Begur; Josep Piferrer, diputat de la Diputació de Girona; Gemma Coll, regidora de Cultura de Begur;  David Galceran, tècnic de Cultura i director del Centre d'Interpretació dels Indians de Catalunya a Begur, i Anna Castellví, gerent de la Xarxa de Municipis Indians de Catalunya.

El nou espai museogràfic, impulsat per l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Begur, situarà el municipi com la capital dels indians de Catalunya. L'equipament compta amb espais digitals i interactius, amb sonorització i amb diferents elements per tal de contribuir a la preservació, difusió, investigació i divulgació del fet indià al nostre país.

El nou Centre d'Interpretació dels Indians de Catalunya ja és una realitat. I aquest cap de setmana, 3 i 4 de febrer, l'Ajuntament de Begur n'ha celebrat la inauguració oficial un cop ja han finalitzat tots els treballs d'habilitació d'aquest nou espai museístic, que té com a objectiu realçar el llegat indià de Begur i situar el municipi com a capital dels indians de Catalunya.

El Centre d'Interpretació dels Indians de Catalunya ha comptat amb una subvenció de la Diputació de Girona.

L'acte públic d'inauguració ha tingut lloc el dissabte 4 de febrer a les Escoles Velles Centre Cultural, l'edifici on de forma permanent estarà ubicat el Centre d'Interpretació. L'esdeveniment ha estat obert a tots els veïns i s'ha iniciat amb la conferència «El llegat indià de Begur», a càrrec d'Anna Castellví.

Els begurencs també han pogut assistir al bateig dels nous capgrossos indians (un capità i una cubana) i a una visita comentada al Centre d'Interpretació. Tot plegat, amb la participació del Grup de TeatrU Es Quinze i Cubanitas de Begur.

El diputat Josep Piferrer ha destacat en la seva intervenció: «Des de la Diputació de Girona som al costat dels ajuntaments precisament per portar a terme projectes culturals i històrics com aquest, que expliquen a la ciutadania tot el que va comportar el moviment d'una banda a l'altra de l'Atlàntic».
«Ara, amb aquest Centre d'Interpretació, disposeu d'una nova eina i d'un espai adequat per fer-ho. I això, juntament amb l'oferta turística i la promoció econòmica de la zona, comportarà un impuls del motor econòmic i social per a Begur, per a la comarca del Baix Empordà i per a tota la província de Girona», ha afegit Josep Piferrer.

L'alcaldessa de Begur, Maite Selva, ha assenyalat que «al llarg del segle XIX més de cinc-cents begurencs van travessar l'oceà a la recerca de fortuna al continent americà. Aquesta petja fa que Begur disposi d'un llegat indià amb un alt valor històric i arquitectònic, i des de fa molts anys es considera el nostre municipi com una de les capitals indianes per excel·lència. Com a capital, per tant, tenim el deure de preservar, difondre, seguir investigant i explicar tot el que va comportar aquest moviment.

La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Begur, Gemma Coll, ha explicat que «aquest espai museogràfic és molt més que una exposició permanent». I ha afegit: «A través de la cultura volem generar turisme i promoció econòmica, volem promoure la investigació i sobretot generar reptes educatius per a infants i joves, amb visites escolars d'arreu de Catalunya. I el Centre d'Interpretació serà una de les eines que ens ajudaran a aconseguir-ho».

Per David Galceran, tècnic de Cultura i director del Centre d'Interpretació, aquest «és un equipament obert a tot el públic i dedicat a l'educació, la conservació i l'estudi del patrimoni heretat de les generacions passades».

El Centre d'Interpretació dels Indians de Catalunya compta amb espais digitals, interactius i amb sonorització, i els seus objectius són:

  • Potenciar la cultura local.
  • Fomentar la cultura en l'àmbit educatiu i escolar.
  • Potenciar el treball en xarxa amb els municipis indians.
  • Promocionar la investigació i la recerca del llegat indià, esdevenint seu de projectes internacionals relacionats amb l'estudi i la recerca del llegat indià, en els quals l'Àrea de Cultura serà l'eix vertebrador.
  • Aportar visitants durant tot l'any a Begur i ajudar així a desestacionalitzar l'oferta turística i cultural local.
  • Esdevenir un dels principals motors econòmics i socials del poble.

El Centre d'Interpretació dels Indians de Catalunya pretén ser un espai atractiu per a qualsevol públic, persones de totes les edats, escolars, i funcionar com a reclam per al turisme local o forà. S'estructura en cinc àmbits principals i un espai per al desenvolupament de les diferents activitats, associades o no amb el projecte. A l'interior, es combinen diferents recursos museogràfics que fan que l'experiència de l'espectador sigui lúdica i entretinguda, a més d'il·lustrativa i didàctica.

Es combinen d'aquesta manera diferents escenografies que ens traslladen als espais i atmosferes de l'època (els vaixells transatlàntics o els interiors de les cases indianes), amb recursos tecnològics d'actualitat, com ara el mur interactiu o l'smart mirror (mirall intel·ligent). En aquest sentit, el centre disposa d'una sala immersiva que permetrà als visitants reviure el que passava a dalt d'un vaixell durant el viatge a les Amèriques.

Finalment, cal apuntar que el Centre d'Interpretació dels Indians de Catalunya també comptarà amb un espai annex polivalent, la sala BacanArt, que acollirà al llarg de l'any exposicions temporals d'art, presentacions i xerrades temàtiques.