Notícies

Els empresaris de l'Alt Empordà premien Marià Lorca i quatre referents de l'hostaleria 

Foto : Fotografies: Associació Hostaleria Alt Empordà

L'exalcalde de Figueres ha estat distingit amb el Premi Tramuntana d'Honor; Roser Bronsoms amb el Premi Gastronòmic Xavier Sagristà, i Joan Jordà, Joaquim Pairó i Àngel Pairó amb el Premi Lluís Fernández i Soler a la millor trajectòria professional

Els guardons s'han atorgat al teatre El Jardí de Figueres en el marc de la V Nit del Turisme Empordanès, que ha inclòs la sessió «La sostenibilitat en l'àmbit turístic»

Jordi Masquef, diputat i vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, ha entregat el Premi Lluís Fernández i Soler a Joan Jordà

L'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de l'Alt Empordà (AEHAE) va lliurar ahir al vespre al teatre El Jardí de Figueres, en el marc de la V Nit del Turisme Empordanès, el Premi Tramuntana d'Honor a Marià Lorcà i Bard, alcalde de Figueres del 1983 al 1995. Lorca, que també va ser diputat i president de la delegació de Càritas a l'Alt Empordà interior, va ser el gran impulsor de la figura i l'obra de Salvador Dalí. A més, durant el seu mandat com a alcalde, es van construir les grans infraestructures de la ciutat. El Premi Tramuntana d'Honor es concedeix a persones rellevants de la comarca per la seva vinculació al territori. 

Enguany l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de l'Alt Empordà ha creat dos nous guardons més: el Premi Gastronòmic Xavier Sagristà (en honor del xef del restaurant Castell de Peralada, desaparegut) i el Premi Lluís Fernández i Soler a les millors trajectòries professionals (en honor de qui va ser president de l'AEHAE). 

El Premi Gastronòmic Xavier Sagristà s'ha atorgat a Roser Bronsoms i Planas, cuinera del restaurant Can Jeroni de Figueres. Bronsoms, que des dels vint-i-un anys és al capdavant del restaurant figuerenc amb la seva mare, ha estat fins fa poc presidenta de La Cuina del Vent, el col·lectiu gastronòmic de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Empordà, que aposta per una cuina de qualitat amb productes del territori.

L'altre guardó, el Premi Lluís Fernández i Soler, s'ha lliurat a tres referents de l'hostaleria: Joan Jordà i Suñer i els germans Joaquim i Àngel Pairó Camps. Joan Jordà, de l'hotel restaurant Empòrium de Castelló d'Empúries, ha dedicat tota la seva vida a l'hostaleria, amb treball i constància. L'establiment compta amb una estrella Michelin i actualment el porta el seu fill Salvador i els seus nets Joan i Màrius. Joaquim Pairó Camps va ser cap de sala de l'hotel Duran durant més de cinquanta anys, i Àngel Pairó Camps va ser cap de sala del Motel durant trenta-vuit anys.

La sostenibilitat, repte prioritari

La V Nit del Turisme Empordanès ha inclòs la sessió «La sostenibilitat en l'àmbit turístic». El sector turístic fa temps que defensa el camí de la sostenibilitat però actualment s'ha convertit en una prioritat perquè el sector segueixi sent motor econòmic. És la conclusió a la qual s'ha arribat durant la sessió, que ha reunit un centenar d'assistents, entre empresaris i professionals del sector turístic i representants d'administracions. Els ponents que hi han participat han coincidit a assenyalar que la sostenibilitat és la fórmula per aconseguir un millor producte turístic. Cada cop hi ha més empreses que hi aposten, tal com s'ha posat de manifest en la segona trobada del cicle de jornades organitzades per l'AEHAE. 

El president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de l'Alt Empordà, Miquel Gotanegra, ha dut a terme l'acte d'obertura, i els parlaments han anat a càrrec de l'alcaldessa de Figueres, Agnés Lladó; el diputat de la Diputació de Girona i vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Jordi Masquef; el president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, Antonio Escudero. i el president de la FOEG (Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona), Ernest Plana.

Jordi Masquef ha destacat en la seva intervenció que, des del funcionament de la Secretaria Tècnica de Sostenibilitat, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona desenvolupa una estratègia de sostenibilitat turística concreta a les comarques gironines en diferents àmbits: intern, sectorial i de destinació.

«Un dels reptes que tenim», ha assenyalat Masquef, «és identificar i estructurar tota l'oferta sostenible de què es disposa al territori, així com transformar i crear nous productes, a la vegada que formar i acompanyar les nostres empreses en aquest camí. Un altre gran repte és sensibilitzar el visitant i comunicar-li aquesta oferta, així com treballar els valors de la marca perquè la demanda associï la Costa Brava i el Pirineu de Girona com una destinació sostenible». Finalment, ha assenyalat: «Així mateix, la nostra entitat treballarà per teixir col·laboracions i complicitats dins dels sectors públic i privat amb la intenció de crear sinergies i compartir objectius que ens ajudin a posicionar la Costa Brava i el Pirineu de Girona com a destinació sostenible».

Taula rodona

Durant la jornada s'ha organitzat una taula rodona amb el director del càmping La Ballena Alegre de Sant Pere Pescador, Toni Castellar; el director de l'hotel Carlemany de Girona, Jordi Mias, i la directora, consultora i entrenadora de Criteris, Violant Blanco. En aquest debat s'han mostrat casos de bones pràctiques de sostenibilitat turística d'empreses del territori, referents que han de servir de model i inspiració.

L'acte d'entrega de premis i la jornada han estat conduïts pel periodista Santi Coll.

Al novembre es va fer una primera jornada, «Encarem el futur, la desestacionalització és possible», i al març està previst que n'hi hagi una tercera, que girarà al voltant de la digitalització.