Notícies

El cicle Sinèrgic incrementa el nombre de concerts i tallers musicals als hospitals i centres penitenciaris aquest 2023

Foto : Fotos: M. Millan

Com a novetat, s'incorpora a la programació d'enguany l'atenció musicoterapèutica domiciliària per part de l'Hospital Josep Trueta de Girona

Ferran Palau, Judit Neddermann, Guillem Roma, l'orquestra Camerata Penedès i el conjunt Basketbeat són alguns dels artistes que col·laboren habitualment en el cicle, que té lloc de gener a desembre

La sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona ha estat l'escenari aquest dimarts al matí de la presentació de la tercera edició del Sinèrgic, el cicle de concerts a centres sanitaris i geriàtrics, a més de tallers musicals als centres penitenciaris i de justícia juvenil de les comarques gironines. 

En l'acte, hi han participat el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el coordinador de Sinèrgic, Martí Sancliment, i l'educadora social del Centre Penitenciari Puig de les Basses, Sònia Tabero. 

La iniciativa és de l'associació cultural Neandertal Records, que es dedica a crear cicles i festivals amb consciència social i de gènere. En aquest projecte i amb el suport de la Diputació de Girona, busca humanitzar els espais d'assistència mèdica i penitenciaris, i reivindicar el poder transformador de la música i la necessitat de dinamitzar culturalment aquests espais, sobretot després de viure una pandèmia com la covid-19. 

Les dues primeres edicions van tenir una gran acollida i, com a conseqüència, la programació d'aquest 2023 està nodrida amb més activitats, que tindran lloc des del gener fins al desembre. «El cicle Sinèrgic es consolida a la demarcació de Girona duplicant aquest any el nombre d'intervencions i obrint una nova línia d'assistència musicològica amb el propòsit de fer arribar la música a tots els hospitals de la demarcació i fer partícips també els interns dels centres penitenciaris i de justícia juvenil a través de tallers», ha destacat el coordinador del Sinèrgic, Martí Sancliment. 

El vicepresident Albert Piñeira ha destacat la intenció d'aquesta proposta, amb actuacions de petit format i per sorpresa: «El projecte Sinèrgic apropa la música a aquelles persones que més la necessiten tot transmetent els seus valors, la seva força, la companyia i la bellesa als sectors més desfavorits de la nostra societat. És una aposta necessària i estem molt satisfets d'haver-nos-hi implicat des del primer dia perquè la nostra vocació és apropar la cultura a tothom». 

Nova activitat

Enguany, el cicle Sinèrgic inicia l'acompanyament musicoterapèutic per a infants i famílies assistides per l'equip de suport a la cronicitat complexa i l'atenció pal·liativa pediàtrica de l'Hospital Josep Trueta de Girona. Hi participaran quatre pacients, que seran atesos quinzenalment durant un any. 

«El 2022, es van fer tres concerts a cappella, sense instrumentalització, a l'ICO Girona, dos dels quals van tenir lloc a l'hospital de dia [espai de tractament de quimioteràpia] i un concert a planta. I no puc traslladar altra cosa que la satisfacció i la gratitud per part dels pacients. Va ser un moment ple d'emoció, d'alegria i d'evasió del procés que estan vivint», recalca Joana Fuentes, responsable de la Unitat d'Atenció a la Ciutadania de l'edifici ICO de Girona (UAC). 

Quant als concerts, enguany n'hi ha divuit de programats entre centres hospitalaris i geriàtrics, a més d'una dotzena de tallers a centres penitenciaris i de justícia juvenil de la demarcació de Girona. Com en les edicions anteriors, el cartell comptarà amb artistes col·laboradors de primer ordre com Ferran Palau, Judit Neddermann, Guillem Roma, l'orquestra Camerata Penedès, Gemma Huguet i el conjunt Basketbeat, entre d'altres. 

Sònia Tabero, educadora social del Centre Penitenciari Puig de les Basses, ha incidit en «la importància de la música com a instrument de cohesió i el fet de parlar únicament de músics que fan un concert sense diferenciar si estan o no privats de llibertat. És un primer pas perquè es puguin sentir que formen part d'aquesta societat».

Les properes setmanes, s'aniran anunciant la resta d'artistes que tenen previst participar en el cicle d'enguany.