Notícies

La Diputació de Girona porta a terme el quart debat PECT, «Què menjarem demà? Proteïnes alternatives i sobirania alimentària»

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

La Diputació de Girona ha organitzat a la Casa de Cultura de Girona el quart debat PECT, titulat «Què menjarem demà? Proteïnes alternatives i sobirania alimentària», el qual s'emmarca en el projecte d'especialització i competitivitat territorial «Girona, sistema alimentari sostenible» del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, cofinançat en un 50 % pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea i en un 25 % per la Diputació de Girona, amb un gran èxit d'assistència.

La diputada delegada de Programes Europeus, Montserrat Mindan, ha inaugurat el debat i ha presentat els quatre ponents que hi han intervingut: Massimo Castellari, Victòria Castell, Dolors Borau i Josep Planella.

La part més extensa de la sessió ha estat la dedicada a presentar els projectes dels ponents relacionats amb les proteïnes alternatives. Al final de la sessió, s'han debatut i posat en comú els diferents punts de vista, amb comentaris del moderador i contestant les preguntes i els dubtes del públic.

En la primera intervenció, Massimo Castellari, investigador de l'IRTA, ha fet una introducció dirigida al públic general on ha explicat què són les proteïnes alternatives i quin tipus de proteïnes alternatives existeixen (proteïnes vegetals, microalgues, carn dissenyada, insectes, ferments, etc.). Seguidament, ha incidit en la importància que tindran en un futur davant el context d'augment de la població mundial, l'escassetat d'aigua i de sòl agrícola i el canvi climàtic. En aquest sentit, ha explicat que ajudaran a reduir la dependència que tenim actualment de les importacions d'aliments de països tercers, la qual ens fa fràgils davant situacions com ara conflictes armats i les pandèmies patides els últims anys. S'estima que l'any 2035 el consum global de proteïnes alternatives se situarà entre el 10 % i el 22 % en funció de l'acceptació dels consumidors i dels canvis legislatius que es produeixin. Són xifres molt rellevants tenint en compte que l'any 2020 el consum global era de només el 2 %.

En la segona intervenció, Victòria Castell, cap del Servei de Planificació, Auditoria i Avaluació del Risc de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, ha presentat els resultats d'un estudi realitzat pel Comitè Científic Assessor de Seguretat Alimentària sobre els productes vegetals alternatius (embotit vegetal, hamburgueses vegetals, etc.). El consum d'aquest tipus de productes ha augmentat el 34 % només entre 2019 i 2021, i és per aquest motiu que, segons explica, cal aquest estudi per fer una comparació entre aquest tipus de productes i els seus anàlegs càrnics. El consumidor dona per fet que les alternatives vegetals són més sanes pel simple fet de ser vegetals, i molts cops no és així. És per això que la ponent recomana que ens informem bé i llegim les etiquetes d'aquests productes per tal de conèixer-ne els ingredients i els valors nutricionals i poder fer-ne un consum responsable. Més enllà d'això, els productes vegetals alternatius són totalment segurs des del punt de vista de la seguretat alimentària.

En la tercera intervenció, Dolors Borau, dietista i nutricionista, ha aclarit què són exactament les proteïnes, ha subratllat la seva importància en el nostre desenvolupament, i ha explicat els aminoàcids de què es componen i les diferències entre proteïnes animals i vegetals. Les proteïnes alternatives són deficitàries en alguns aminoàcids, cosa que no passa amb les proteïnes animals. La ponent dona molta importància a recuperar els hàbits alimentaris tradicionals i una cultura culinària que s'està perdent, així com a seguir una dieta molt variada i equilibrada per tal d'evitar dèficits de vitamines i minerals. Ha acabat la seva intervenció recomanant hàbits alimentaris sans com ara cuinar més a casa, consumir productes autòctons, i tornar a ser més austers i evitar abusos. A qui vulgui començar una dieta vegetariana, li recomana informar-se bé per evitar desajustos en l'alimentació.

Finalment, ha intervingut Josep Planella, director d'R+D de Noel Alimentaria, que ha explicat el procés d'evolució de l'empresa, la qual ha passat de ser una empresa càrnica tradicional a ser actualment una empresa alimentària diversa que, a més de carn, prepara pizzes, líquids, menjars preparats i alternatives proteiques d'origen vegetal (plant-based). En els últims cinc anys la facturació per venda de substitutius càrnics ha crescut un 187 % i s'estima que segueixi creixent, És per això que, segons el seu parer, és important per a aquest tipus d'empreses seguir innovant per oferir nous productes que puguin satisfer la demanda d'aquests nous consumidors. El ponent ha acabat la intervenció fent una reflexió sobre la necessitat de consumir de manera equilibrada i sobre la convivència de les proteïnes animals i les proteïnes alternatives.