Notícies

El Centre de Creació d'Arts Escèniques El Canal de Salt, nou nucli creatiu i motor de la producció escènica del territori

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

L'equipament escènic pren un nou rumb per convertir-se en un centre referent de creació i producció de les arts vives a Catalunya; un laboratori creatiu, amb una mirada especial a l'escena artística més local

Amb un pressupost de gairebé 600.000 €     per a aquest 2023, que augmentarà progressivament en els propers anys, El Canal es posiciona com un equipament de primer nivell a Catalunya

El Canal vol esdevenir un punt de trobada per als professionals del sector escènic, i acostar les arts escèniques a la ciutadania

Aquest matí s'ha presentat el nou projecte de gestió d'El Canal de Salt a la seu de l'entitat saltenca. Hi han participat Xavier Díaz, director d'El Canal; Albert Piñeira, vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Jordi Viñas, alcalde de Salt; Joaquim Ayats, vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, i Jordi Foz, secretari general de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Després de més de quinze anys des que es va idear el projecte, el Centre de Creació d'Arts Escèniques El Canal de Salt (Girona) pren un nou rumb per convertir-se en un centre de referència de la creació escènica (teatre, circ, dansa, música i altres llenguatges artístics) i en motor de promoció de les produccions i coproduccions que impulsa, apostant especialment per l'escena local.

El nou El Canal vol ser un centre de referència de la creació escènica de la demarcació de Girona i de Catalunya, un espai vibrant d'expressió i creativitat que esdevingui un punt de trobada per a creadors, autors, artistes i altres professionals de les arts escèniques arreu del territori, així com un espai obert per a totes aquelles persones amants de la cultura i amb inquietuds artístiques.

El vicepresident Albert Piñeira ha assenyalat en la seva intervenció que «sempre és una molt bona notícia presentar una proposta cultural, un equipament. Tot allò que ens ajuda a enriquir-nos, a formar-nos, a fer-nos créixer l'esperit i l'intel·lecte és un excel·lent motiu de celebració. I avui és un d'aquests dies. Avui les arts escèniques estan d'enhorabona». 

I ha afegit: «Com a representant de la Diputació, em fa sentir molt orgullós la participació de l'ens en la gestió d'El Centre d'Arts Escèniques El Canal de Salt ja des de la seva creació. Un llarg camí, iniciat l'any 2006 i que ens ha portat fins al dia d'avui, en què presentem aquesta proposta de nou rumb de l'equipament escènic, que té la voluntat d'esdevenir un centre referent de la creació i la producció de les arts escèniques, amb una atenció especial a les propostes artístiques locals».

Cinc eixos d'acció 
L'equipament treballarà en els cinc eixos d'acció següents:

  1. Producció i suport a la producció: És una de les activitats més importants del centre, en què tenen cabuda la producció privada, la producció pública i la producció publicoprivada.
  2. Suport a la creació: És un dels eixos de més rellevància, centrat en el suport a la recerca de noves dramatúrgies, les residències artístiques integrals i l'assessorament i acompanyament professionals en el procés de creació de projectes.
  3. Formació: L'equipament escènic continuarà implicat activament en l'oferta formativa en arts escèniques existent i apostarà per la formació pròpia en forma de seminaris, jornades i altres píndoles formatives.
  4. Creació de públics: El Canal oferirà diferents activitats, i hi haurà espai per a l'exhibició (tot i que en menor mesura, ja que l'espai se centrarà en la creació i la producció), amb assajos oberts de les produccions desenvolupades i les residències artístiques, i també alguns festivals i fires escèniques del territori. A més, acostarà les arts vives a tots els públics, fent un èmfasi especial en el circ com a disciplina més propera a la ciutadania. 
  5. Suport a la distribució: S'establiran acords estratègics amb equipaments escènics públics, institucions de promoció i d'internacionalització de les arts escèniques catalanes, i festivals estratègics nacionals i internacionals. A més, s'oferirà un acompanyament professional en el procés de la promoció i la distribució a les companyies que treballin a El Canal.

L'equipament vol esdevenir un eix clau de l'ecosistema d'equipaments i iniciatives del sector de les arts escèniques a Girona i al conjunt de comarques de la demarcació.

La història d'El Canal de Salt
El projecte de l'equipament escènic es va idear el 2006, impulsat pels ajuntaments de Salt i Girona, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. 

El 2012 El Canal va obrir les seves portes, i es va crear el Consorci d'Arts Escèniques de Salt per tal de gestionar l'equipament. El 2019 el Consorci es va dissoldre, i el Centre de Creació d'Arts Escèniques El Canal va passar a ser un equipament de gestió directa de l'Ajuntament de Salt, però ha mantingut fins a dia d'avui el suport de l'Ajuntament de Girona, de la Diputació de Girona i de la Generalitat de Catalunya.