La vicepresidenta quarta de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, ha participat aquest dijous al migdia en l'acte d'apadrinament del mural ceràmic dedicat a Carles Fages de Climent, obra del ceramista de la Bisbal Eusebi Díaz Costa. A l'estela, situada als jardins de Pedret de Girona, s'hi troba inscrit el poema «Xipressos», de l'autor empordanès.
La iniciativa d'apadrinament d'escultures està impulsada per l'Associació Amics de la UNESCO a Girona, i té com a objectiu potenciar el patrimoni escultòric de la ciutat per acostar-lo als més joves, perquè el puguin conèixer, estimar i conservar.
Dolors Reig, la presidenta d'aquesta associació, ha explicat breument què és el projecte «Apadrinem escultures» i les dades bàsiques de la peça apadrinada. Per la seva part, Mariàngela Vilallonga, responsable de la Càtedra de Patrimoni Literari M. Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de la UdG, ha explicat el perquè de l'apadrinament del mural ceràmic.
En el mateix acte, el poeta Lluís Lucero, vicepresident d'Amics de la UNESCO, ha llegit uns fragments de poemes i altres textos de Fages de Climent.
Finalment, la vicepresidenta M. Àngels Planas ha destacat en el seu parlament el suport de la Diputació de Girona a aquesta iniciativa que pretén donar a conèixer els artistes que han creat aquestes escultures i les persones a qui estan dedicades.
Aquesta estela ret homenatge a l'escriptor empordanès Carles Fages de Climent. Es va concebre per commemorar el desè aniversari de la seva mort l'any 1968 i per inaugurar els jardins en els quals està ubicada. A l'acte d'inauguració, celebrat el 12 de maig del 1978, hi van ser presents l'aleshores president de la Generalitat, Josep Tarradellas, durant la seva primera visita a Girona en tornar de l'exili, l'escriptor Josep Pla i l'alcalde de Girona Ignasi de Ribot.
Carles Fages de Climent sentia una gran admiració per la ciutat de Girona, fins al punt de dir: «Em sento gironí amb tota l'ànima, per història i per herència». Fages de Climent va escriure molt sobre Girona i la ciutat el va voler recordar amb la inscripció del sonet «Xipressos», paraula escrita d'aquesta manera pel mateix escriptor.