Notícies

La Diputació i la Generalitat commemoren l'Any Nativitat Yarza en record de la primera alcaldessa de Catalunya

Foto : Fotos: M. Millan

L'acte ha comptat amb la participació de la vicepresidenta tercera i presidenta delegada de Dipsalut, Maria Puig, i l'assistència de la diputada d'Acció Social, Teresa Brunsó

La Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya han commemorat l'Any Nativitat Yarza, en record de la primera alcaldessa de Catalunya, amb motiu del 150è aniversari del seu naixement. L'acte ha comptat amb la participació de la vicepresidenta tercera, Maria Puig, i la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, i s'ha dut a terme al Vestíbul Institucional Narcisa de Caramany i Fontdevila de la seu de la Generalitat a Girona. També hi ha assistit la diputada d'Acció Social, Teresa Brunsó. 

Durant l'acte, s'ha presentat la ponència «Som més que un cos: pressió estètica i el focus a les dones de l'entorn polític», a càrrec de Micaela Álvarez Moreira, psicòloga experta en gènere i diversitats; i una taula rodona sobre dones i espais de poder, moderada per la comissària de l'Any Nativitat Yarza, Carme Porta, que també ha comptat amb la participació de la delegada del rector per a la igualtat de gènere de la Universitat de Girona, Anna Maria Pla; l'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó; la secretària general de Comissions Obreres de les comarques gironines, Belén López, i la cap de projectes en l'àmbit de l'empresa d'inserció a Càritas Diocesana de Girona, Anna Maria Güell. 

La vicepresidenta Maria Puig ha destacat en la seva intervenció: «Crec que avui sortim d'aquí sabent més coses de la figura de la primera alcaldessa i del seu activisme a favor de les dones. Però, sobretot, sortim amb més força, amb l'energia renovada: per haver pogut constatar, un cop més, que estem unides en aquesta lluita pels nostres drets i que estem decidides a continuar sumant esforços per avançar cap a la societat que desitgem i necessitem, una societat igualitària, més justa». 

En el marc de la commemoració, de l'1 al 30 de desembre, es podrà veure a la façana de l'Oficina d'Atenció Ciutadana de la seu de la Generalitat a Girona la mostra itinerant de petit format, «Any Nativitat Yarza Planas», que dona a conèixer la figura de la mestra i política nascuda a Valladolid i escollida alcaldessa de Bellprat (Anoia) el gener de 1934. L'exposició és a càrrec de l'Institut Català de les Dones del Departament d'Igualtat i Feminismes, que organitza els actes commemoratius arreu del territori.