Notícies

L'exposició «Jazz i cinema: love story» repassa la relació històrica entre el setè art i la música, que va marcar el segle XX

Foto : Fotògraf: Miquel Millan

La mostra, inaugurada aquest divendres 25 i de caràcter itinerant, està comissariada pel crític i divulgador de jazz Jaume Tauler

Paral·lelament, s'ha organitzat un cicle en què es projectaran tres pel·lícules els cartells de les quals es poden veure a l'exposició

«Jazz i cinema: love story» repassa la relació històrica entre aquestes dues expressions artístiques tan representatives del segle XX i del que ha transcorregut del segle XXI. L'exposició està comissariada pel divulgador i crític de jazz Jaume Tauler, i romandrà oberta fins al proper 23 de desembre per continuar amb caràcter itinerant per diverses poblacions de les comarques de Girona.

L'exposició acull material gràfic com fotografies, cartells originals, programes i revistes de pel·lícules on el jazz és el protagonista, així com primeres edicions de discos de les bandes sonores de més èxit. A través d'aquest material es vol fer un recorregut per diferents aspectes de la relació entre la imatge i la música, de la relació entre el cinema i el jazz.

La mostra narra el recorregut de dues disciplines que van néixer, aproximadament, en el mateix moment, durant els anys del tombant del segle XIX al XX, i que han seguit vides paral·leles amb molts punts de contacte, que són els que s'expliquen a l'exposició.

Durant els anys del cinema mut, les projeccions s'acompanyaven de música en directe, que solia interpretar un pianista. La música de moda en aquell moment i la més popular era el jazz.

No és casual, en aquest sentit, el fet que el cinema sonor comencés precisament amb una pel·lícula musical titulada The Jazz Singer ('El cantant de jazz').

A partir d'aquell moment, la relació entre el cinema i el jazz ha sigut constant, una autèntica història d'amor. El jazz ha donat moltes bandes sonores al cinema, però també ha sigut el marc de l'acció narrativa de moltes històries. Les estrelles del jazz han omplert la pantalla i han signat grans composicions.

Aquesta relació s'explica a partir dels elements que recopila la mostra, dividida en diferents àmbits, entre els quals cal destacar el que està dedicat a la figura del director de cinema Juli Coll Claramunt, nascut a Camprodon el 1919. Coll va treballar amb el compositor Xavier Montsalvatge en les seves primeres obres, i se'l considera l'introductor del jazz en el nostre cinema, ja que l'any 1958, a la pel·lícula Un vaso de whisky, va encarregar el tema central a Josep Solà, un músic nascut a Mollet del Vallès amb un estil més popular que el de Montsalvatge.

L'exposició està dedicada a la memòria de Ramon Garriga i Pere Colomer, dues persones que van viure el jazz amb intensitat i que el van fer arribar, cada un a la seva manera, amb vocació divulgadora, a molta gent. Tots dos van morir el setembre de 2021 i ens van deixar un llegat valuós per a les generacions posteriors.

L'acte d'inauguració va acabar amb un breu concert de sis peces de jazz plantejades amb una perspectiva cronològica. Van interpretar-ne les peces alumnes de música moderna del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona: Elisenda Post, piano; Bernat Batrons, trompeta; Joan Gañan, bateria, i Luis González, teclat.

Activitat paral·lela: projecció de pel·lícules

Durant el temps que dura l'exposició, amb la col·laboració del Museu del Cinema de Girona, s'oferirà la projecció de tres pel·lícules els cartells de les quals es poden veure a l'exposició. Es tracta d'All Night Long, de Basil Dearden, Regne Unit, 1962 (30 de novembre, 19 h); Hello, Dolly!, de Gene Kelly, EUA, 1969 (14 de desembre, 19 h); i Round Midnight, de Bertrand Tavernier, França, 1986 (21 de desembre, 19 h).

«Jazz i cinema: love story» es podrà visitar fins al 23 de desembre de 2022 (de dilluns a divendres de 10 a 20 h, i els dissabtes d'11 a 18 h). Els festius, l'exposició estarà tancada.