Notícies

Llum verda a l'acord institucional per la governança comuna de l'Espai Català Transfronterer

Foto : Fotos: Generalitat de Catalunya

La Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i el Departament dels Pirineus Orientals han aprovat aquest dimecres l'acord per la governança comuna de l'Espai Català Transfronterer (ECT). Ho han fet en el marc del quart Comitè de Pilotatge, que ha tingut lloc aquest matí al Palau de Pedralbes de Barcelona. 

La diputada de Programes Europeus, Montse Mindan, ha participat en la signatura de l'acord, juntament amb la consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà; la presidenta del Departament de Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe, i la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral. 

Aquesta governança conjunta s'estructurarà entorn de l'Àrea Funcional de l'Espai Català Transfronterer, que s'ha presentant en el marc del programa europeu POCTEFA 2021-2027, i que neix amb l'objectiu de desenvolupar un entorn estable i facilitador de la cooperació, crear un territori resilient, especialment en relació amb el canvi climàtic, i reforçar l'entorn de vida transfronterer. 

«Aquest és un acte molt important, perquè ens permet reforçar la voluntat de treballar conjuntament entre les comarques del nord i del sud de la frontera administrativa estatal. Amb l'acord que hem adoptat s'assenten les bases per poder utilitzar amb més intensitat i, sobretot, amb més capil·laritat els recursos que el programa POCTEFA posa a disposició de les administracions i entitats dels dos costats de la frontera. I tot perquè les persones d'aquest espai comú es coneguin més, tinguin més contacte i visquin millor», ha remarcat la diputada Montse Mindan en la seva intervenció. 

Montse Mindan ha agraït que la Generalitat i el Departament dels Pirineus Orientals hagin convidat, formalment, la Diputació de Girona a ser present en les reunions de treball per fer el seguiment de la cooperació transfronterera. 

En aquesta línia, s'ha anunciat un paquet d'ajuts FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) per valor de 3,62 milions d'euros distribuït entre dues línies. Una, per impulsar projectes territorials i vertebradors, amb una dotació FEDER de 2,2 milions d'euros; i una altra, que constarà de dues convocatòries per a projectes més petits que els habituals de POCTEFA, amb una aportació FEDER d'1,42 milions d'euros. 

Els destinataris d'aquests ajuts seran ajuntaments, altres entitats locals, entitats sense ànim de lucre, escoles i centres de formació, i associacions vinculades a la joventut i a la societat civil. Aquests projectes s'escolliran mitjançant consultes ciutadanes «per fomentar la mobilització dels ciutadans en la cooperació transfronterera», segons ha apuntat la consellera Laura Vilagrà. Està previst que la primera d'aquestes consultes es faci el 2025.