Notícies

El president de la Diputació, Miquel Noguer, visita el monestir de Sant Llorenç de Sous amb motiu de la festivitat de Sant Llorenç

Foto : El president de la Diputació, Miquel Noguer, visita el monestir de Sant Llorenç de Sous amb motiu de la festivitat de

Durant aquest 2022, es commemoren els mil cent anys d'història de l'abadia benedictina, construïda en un pla de la muntanya de la Mare de Déu del Mont  

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha estat aquest dimecres al migdia al monestir de Sant Llorenç de Sous amb motiu de la festivitat de Sant Llorenç. També han assistit a l'acte el subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon; el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach; el president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, Francesc Castañer; el vicepresident primer del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Josep Maria Bernils; l'alcalde d'Albanyà, Joan Fàbregas; l'alcalde de Cabanelles, Martí Espigulé; l'alcalde de Lladó, Joaquim Tremoleda, i l'alcalde de Maià de Montcal, Joan Gainza, així com representants del Patronat del Santuari de la Mare de Déu del Mont. 

L'acte d'enguany s'emmarca en la commemoració dels mil cent anys de l'abadia benedictina, de la qual es té la primera referència documentada el 922. Prèviament, els monjos havien estat en un recinte més modest a Sant Aniol d'Aguja. Sant Llorenç de Sous es troba a uns 800 metres d'altitud, en un pla de la muntanya de la Mare de Déu del Mont. Fins al 1988, va pertànyer a l'antic municipi garrotxí de Bassegoda. En desaparèixer aquest, va integrar-se a Albanyà, a la comarca de l'Alt Empordà. 

Per celebrar aquesta efemèride, l'Ajuntament d'Albanyà, amb el suport de la Diputació de Girona i del Patronat del Santuari de la Mare de Déu del Mont, han organitzat una sèrie d'actes durant aquest 2022. La festivitat de Sant Llorenç n'és un d'ells. Està previst que, a finals d'any, es presenti un llibre que reculli la història del monestir i les diferents intervencions de restauració i arqueològiques que s'hi han efectuat. 

Des de la dècada dels vuitanta, el Servei de Monuments de la Diputació de Girona hi ha portat a terme moltes actuacions de consolidació i restauració, que n'han permès la conservació. I és que durant el segle XX va quedar despoblat i, a conseqüència d'això, el conjunt monumental es va deteriorar. L'any 2007, es va signar un conveni de cessió entre el Bisbat de Girona i la Diputació.  

Les intervencions més destacades durant tots aquests anys han estat la recuperació de l'església monacal romànica de tres naus i del claustre, d'una part, i la restauració completa de l'església de Sant Llorenç i la sala capitular, de l'altra. Actualment, el conjunt monumental és obert al públic, que pot visitar una de les meravelles del romànic català i fer-se una idea de com era la vida monàstica a l'edat mitjana.