Notícies

La Diputació de Girona col·labora en la construcció de la Casa Walter Benjamin a l'antic Ajuntament de Portbou

Foto : La Diputació de Girona col·labora en la construcció de la Casa Walter Benjamin a l'antic Ajuntament de Portbou

La diputada Montse Mindan va participar dissabte en una jornada de treball amb altres representants institucionals i en l'acte de presentació del projecte

Portbou té previst iniciar les properes setmanes les obres de construcció de la Casa Walter Benjamin a l'edifici de l'antic ajuntament. Aquest dissabte, el municipi alt-empordanès va acollir una jornada de treball i l'acte de presentació del projecte, que va comptar amb la participació de la diputada de la Diputació de Girona, Montse Mindan, i l'alcalde de Portbou, Xavier Barranco, entre altres autoritats.

Les obres, que requeriran una inversió de dos milions d'euros en total, han estat iniciativa de la Fundació Angelus Novus, que presideix l'experta cultural Pilar Parcerisas i que s'encarregarà de la gestió del centre. En la primera fase, la que ara es portarà a terme i que compta amb el suport econòmic de la Diputació de Girona, s'adequarà la nau sud per instal·lar-hi la biblioteca. Està previst que estigui enllestida a finals del 2023.

La funció d'aquest espai serà divulgar la figura de Walter Benjamin i el seu pas per Portbou, on el filòsof alemany d'origen jueu es va suïcidar el 1940 quan fugia de la Gestapo camí dels Estats Units en saber que el seu visat no era vàlid i que havia de ser repatriat a França després d'una dura travessa a peu pels Pirineus. 

Fotografies, documents, pel·lícules, obres d'art i testimonis ajudaran a entendre tant el seu pensament com el pas d'altres intel·lectuals a l'exili per Portbou. "Tots som conscients de la importància universal de Walter Benjamin, i ara volem fer un pas més per honorar la seva memòria. Aquest centre esdevindrà un centre d'estudis per a la difusió del seu pensament i de reivindicació dels valors democràtics i els drets humans", va destacar Montse Mindan. 

El projecte

La construcció d'aquest espai s'havia intentat tirar endavant en altres ocasions, sense èxit. A la dècada dels noranta, el conegut arquitecte Norman Foster va fer una primera proposta arquitectònica, però es va desestimar pel seu elevat cost. L'any 2008 es va tramitar un segon projecte, però únicament es van enderrocar les antigues escoles a la part posterior de l'edifici, el 2011. 

La reforma actual de l'antic ajuntament, ideada pels arquitectes Joan Falgueras i Jordi Pigem, inclou unes rampes d'accés als pisos superiors, que seran una evocació de la travessa dels Pirineus per part de milers de refugiats: el 1939, per fugir de l'exèrcit franquista, i, a partir del 1940, per fugir dels nazis, com era el cas de Walter Benjamin. 

A la primera planta, s'hi ubicarà l'espai per a exposicions, activitats pedagògiques o mostres fotogràfiques, mentre que a la segona hi haurà els fons bibliogràfics sobre Benjamin de la Fundació Angelus Novus. El terrat serà un mirador. En el futur, una passarel·la podria connectar l'edifici amb el camí que porta al Memorial Passatges, monument de Dani Karavan en homenatge al filòsof alemany d'origen jueu. 

La segona fase de les obres encara no té una data concreta, però es confia que pugui començar durant el 2024.