Notícies

XALOC signa un conveni amb Correus per facilitar els pagaments dels ciutadans

Foto : XALOC signa un conveni amb Correus per facilitar els pagaments dels ciutadans

El Ple va aprovar la modificació de l'Ordenança general de gestió, inspecció i recaptació de XALOC per adaptar-la al pagament per servei postal

XALOC, organisme autònom de la Diputació de Girona, i Correus han signat un conveni que facilitarà als ciutadans el pagament dels impostos i d'altres obligacions tributàries gestionades per XALOC a través del servei postal. Aquesta forma de pagament, mitjançant un gir postal, se suma a les que hi ha disponibles, com és el cobrament per banca digital o el pagament amb targeta en terminals punts de venda (TPV) per abonar alguna taxa, impost o altres ingressos que XALOC recapta per als ajuntaments. 

Aquest conveni és una mostra del compromís que té l'organisme tributari gironí per assolir una gestió millor i més eficient dels serveis que presta amb proximitat al territori i a la ciutadania. Segons les dades actuals, dels 221 municipis de les comarques gironines, 129 tenen menys de mil habitants, i en els últims anys aquests pobles de menys població són els que han viscut el fenomen de l'exclusió financera de manera més pronunciada. Les dades del Banc d'Espanya corresponents als exercicis dels anys 2008 al 2021 constaten que el sector bancari ha tancat el 70 % de les oficines a Girona des que va esclatar la crisi econòmica del 2008, amb la qual cosa ha estat una de les províncies de l'Estat espanyol que més ha patit aquest efecte.

La Diputació de Girona, a través del seu organisme autònom XALOC, és la primera diputació catalana que firma un conveni d'aquestes característiques. El servei que preveu aquest conveni recull la possibilitat de pagament mitjançant aquesta modalitat de gir postal des del mateix domicili del contribuent directament a l'empleat de correus, o alternativament des de la xarxa d'oficines de Correus.  

La Diputació, com a ens local, juntament amb els ajuntaments, és l'administració més propera i coneixedora de les realitats territorials i de les necessitats de la gent. En aquest sentit, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat que «la signatura d'aquest conveni s'emmarca en l'objectiu que té la Diputació de Girona de dissenyar uns serveis de proximitat per al benestar de les persones». I afegeix: «Des de la Diputació treballem per garantir les mateixes oportunitats i serveis a tot el territori».

El ple d'aquest dimarts va aprovar la modificació de l'Ordenança general de gestió, inspecció i recaptació de XALOC per adaptar-la a aquesta forma de pagament. D'aquesta manera, l'organisme incorpora el gir postal en la realització de pagaments ja existents: el cobrament per banca digital i el pagament amb targeta en TPV per abonar alguna taxa o impost a XALOC. 

El president delegat de XALOC, Jordi Camps, ha expressat que «amb la signatura d'aquest conveni, XALOC dona resposta a les necessitats que sorgeixen fruit del despoblament en els municipis i a les conseqüències que això comporta, com és la desaparició dels serveis de les oficines bancàries». Aquesta és una tendència que va a l'alça i deixa cada cop més col·lectius exclosos; per això, «les administracions hem d'impulsar mesures per evitar que la ciutadania i els col·lectius més vulnerables quedin desatesos», ha afirmat Camps. 

Per la seva banda, Josep Manel Rosón, gerent de l'organisme, ha destacat que «XALOC pretén evitar desplaçaments i aportar eines, superant les dificultats del territori, per tal que els contribuents compleixin les seves obligacions tributàries i l'exercici dels seus drets». En aquest sentit, Rosón ha declarat que «XALOC segueix impulsant i implementant mesures de servei a favor dels ciutadans. L'any passat l'organisme va implantar l'ús dels TPV en tota la xarxa d'oficines de què disposa l'organisme a les comarques gironines i també en una vintena d'ajuntaments. El pagament per gir postal segueix aquest mateix criteri perquè cap ciutadà quedi desatès per l'Administració».

El conveni, signat per un any, preveu la possibilitat de pròrroga i també s'emmarca en el compromís de l'organisme amb l'Agenda 2030. En concret, contribuirà en l'impacte dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) d'energia neta i assequible (7), reducció de les desigualtats (10) i pau, justícia i institucions sòlides (16)». 

Correus, com a empresa pública, cobrarà als usuaris i clients la tarifa fixa estipulada unilateralment  per al servei  (actualment 1,95 €    per gir).