Notícies

La Diputació de Girona aprova les bases pels ajuts als municipis de fins a cinc-cents habitants de la demarcació de Girona per al finançament de les ZER i les escoles municipals

Foto : La Diputació de Girona aprova les bases pels ajuts als municipis de fins a cinc-cents habitants de la demarcació de G

El Ple ha aprovat la modificació de l'Ordenança general de gestió, inspecció i recaptació dels ingressos de dret públic de la Diputació de Girona per facilitar el pagament al contribuent

S'inclou el servei de l'assistent virtual CREIXbot al Pla de Serveis del departament de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local

S'aprova la moció sobre l'eficiència i l'estalvi energètic a la Diputació de Girona

El Ple de la Diputació de Girona, reunit aquest dimarts al migdia, ha aprovat inicialment les bases reguladores de les subvencions als municipis de fins a cinc-cents habitants de la demarcació de Girona per al finançament de les ZER (zones escolars rurals) i les escoles municipals. Es tracta d'una línia d'ajuts de concurrència competitiva i convocatòria pública i de caràcter finalista. Hi poden concórrer els ajuntaments els equipaments dels quals siguin propietat de l'Institut Català de Finances, però que assumeixin la totalitat de les seves despeses de ZER (segon cicle d'educació infantil i educació primària) i escoles (segon cicle d'educació infantil i educació primària).

L'import de les subvencions que es distribuirà entre els sol·licitants no pot superar l'import del crèdit assignat en la convocatòria ni, si s'escau, en les ampliacions que s'acordin. Per calcular la subvenció s'elabora un índex ponderat que posa en relació el pressupost municipal per habitant i el nombre d'alumnes de cada centre.

La tipologia d'accions objecte de la subvenció són els projectes i activitats educatius duts a terme a la demarcació de Girona, així com l'atenció a les necessitats concretes dels alumnes amb necessitats especials i el foment del talent, en una de les modalitats següents:

  • Línia 1. Projectes i programes escolars. Els projectes que es presentin en aquesta línia han de tenir com a objectiu principal treballar per a una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i per promoure oportunitats d'aprenentatge per a tothom, especialment per a les persones vulnerables. També es valoren els projectes i programes que promoguin el foment i el creixement del talent i de les habilitats de l'alumnat de les comarques gironines, potenciant-lo i buscant oportunitats per satisfer les seves necessitats.
  • Línia 2. Centres d'educació especial. Aquesta línia s'adreça als centres amb alumnes amb necessitats educatives especials que requereixin fer inversions de millora dels equipaments per millorar-ne l'accessibilitat i poder garantir, d'aquesta manera, el dret universal d'accés a l'educació.
  • Línia 3. Activitats de formació d'adults. Aquesta línia atén activitats relacionades amb la formació d'adults, sempre que tinguin com a objectiu garantir la formació al llarg de la vida, reduir la desigualtat social i/o afavorir la igualtat de gènere i d'oportunitats.
  • Línia 4. Projectes d'educació 360. Aquesta línia té com a objectiu el finançament de la redacció i/o revisió dels projectes d'educació 360.
  • Línia 5. Activitats en el marc de l'educació 360. Aquesta línia té com a objectiu el finançament de les activitats que es desenvolupin en el marc dels projectes d'educació 360.

Modificació de l'Ordenança general de gestió, inspecció i recaptació dels ingressos de dret públic

Durant la sessió d'avui també s'ha aprovat la modificació de l'Ordenança general de gestió, inspecció i recaptació dels ingressos de dret públic de la Diputació de Girona - XALOC, amb l'objectiu de promoure el compliment voluntari dels obligats tributaris, amb la màxima garantia dels seus drets, adaptant la gestió tributària i les funcions recaptatòries a les noves opcions de gestió que els avanços tecnològics possibiliten.

Donat el tancament d'oficines bancàries i a la bretxa digital existent en determinades franges d'edat de la ciutadania, Xaloc posa a l'abast del contribuent més vies per a facilitar el pagament dels tributs.

L'instrument del gir postal que presta Correus, a més d'incidir en la lluita contra la despoblació en el medi rural, pot contribuir a millorar l'eficiència de la gestió pública de les administracions en general facilitant la utilització conjunta dels seus mitjans i serveis i contribuint a la realització d'activitats d'utilitat pública i al compliment de les normes d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.
Quan l'obligat al pagament disposa d'un document expedit per XALOC apte per efectuar el pagament i proveït d'un codi de barres (clau de pagament bancària), ara podrà optar per una d'aquestes modalitats:

  • Pagament en qualsevol de les entitats bancàries col·laboradores aportant el document de pagament.
  • Pagament a la seu electrònica de XALOC, per mitjà de targeta de crèdit.
  • Ordre de càrrec en compte, si és usuari d'una entitat bancària que té operativa la funció de banca electrònica.
  • Gir postal, en els termes establerts en aquesta Ordenança.

El pagament mitjançant gir postal determina que l'alliberament del deute satisfet es produeix en el moment en què es realitza l'ingrés efectiu en el compte de XALOC determinat a aquest efecte, amb independència de la data del resguard del gir postal emès per correus.

Assistent virtual CREIXbot

L'article 36.1 b de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, atorga competència a les diputacions en matèria d'assistència i cooperació jurídica, econòmica i tècnica als municipis, especialment als de menor capacitat econòmica i de gestió. Igualment, l'article 36.1 d reconeix com a competència la cooperació en el foment del desenvolupament econòmic i social i en la planificació en el territori provincial, d'acord amb les competències de les altres administracions públiques en aquest àmbit.
La Diputació de Girona, a través del servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local, té com a línia d'actuació prioritària la col·laboració en projectes relacionats amb el foment de l'ocupació i el desenvolupament econòmic integral i equilibrat dels municipis del seu àmbit territorial.
En aquest context i en el marc del programa «CO-CREIX», el Pla de Serveis del servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local implanta l'assistent virtual amb l'objectiu de posar a l'abast dels ajuntaments, els consells comarcals i les entitats delegades de promoció econòmica una eina virtual que ha estat pensada per resoldre les qüestions de les persones emprenedores.
La Diputació de Girona posa a disposició dels ens adherits els serveis següents:

  • La implantació de l'assistent virtual CREIXbot a la pàgina web de l'entitat mitjançant un tall de codi.
  • Formació bàsica i suport en la utilització de l'assistent virtual.
  • Noranta-dues preguntes i respostes recollides al CREIXbot referents a temes d'emprenedoria, però també la possibilitat que cada entitat pugui afegir-hi preguntes i respostes específiques dels seus programes d'emprenedoria.
  • La possibilitat que les persones usuàries del CREIXbot demanin l'assistència d'un tècnic de l'entitat, mitjançant un correu amb les dades de contacte de la persona emprenedora. Per tant, es facilita un canal d'entrada de consultes.
  • Accés a l'administrador del CREIXbot, que permet fer el seguiment de les persones usuàries que han demanat l'assistència d'un tècnic.

Moció en suport de l'eficiència i l'estalvi energètic a la Diputació de Girona

El Ple també ha aprovat una moció per actualitzar l'auditoria energètica de totes les instal·lacions de la Diputació de Girona i els ens associats, així com la redacció del Pla d'Eficiència i Estalvi Energètic per a totes les instal·lacions de la corporació i els ens associats, i també l'impuls d'accions que promoguin l'eficiència i, sobretot, l'estalvi energètic, atès el context actual de crisi energètica, que fa més necessària que mai l'aposta per les energies renovables, i el caràcter exemplificador de les administracions públiques.