Notícies

La Diputació de Girona amplia a tota la demarcació la línia de subvencions per afavorir les bones pràctiques agràries

Foto : La Diputació de Girona amplia a tota la demarcació la línia de subvencions per afavorir les bones pràctiques agràries

El Ple dona llum verda a les bases reguladores d'aquests ajuts, que volen afavorir la biodiversitat i fomentar un canvi dels models de producció agrària cap a pràctiques més sostenibles

En la sessió, el regidor de Sarrià de Ter Joaquim Rodríguez (PSC) ha pres possessió del càrrec de diputat de la corporació

El Ple de la Diputació de Girona, reunit aquest dimarts al migdia, ha aprovat inicialment les bases reguladores de les subvencions per al desenvolupament de les bones pràctiques agràries a les comarques gironines. Es tracta d'una línia d'ajuts que el Servei de Medi Ambient va impulsar l'any passat, amb una prova pilot únicament a les Gavarres. Els bons resultats obtinguts han motivat que enguany la prova s'hagi estès a tota la demarcació. 

La iniciativa busca fer compatibles l'activitat agrària i la conservació de la natura amb el propòsit d'favorir la biodiversitat i fomentar pràctiques més sostenibles, com ara el manteniment de marges i l'adob verd.

«L'experiència de l'any passat ens ha permès afinar més els criteris. Hem tingut en compte l'opinió del territori i ens hem coordinat amb altres institucions per consensuar aquests criteris i evitar duplicitats, amb la finalitat de garantir una gestió curosa i respectuosa amb el patrimoni natural», ha destacat el diputat de Medi Ambient, Lluís Amat. En aquest sentit, s'ha treballat de costat amb l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. 

Les principals actuacions que se subvencionaran seran la gestió d'espais oberts, la ramaderia extensiva -incloent-hi les pastures al bosc i la instal·lació d'abeuradors-, la conservació d'elements seminaturals com ara marges, tanques vives o basses i sèquies, i el foment de la fertilitat del sòl.

Es poden beneficiar d'aquests ajuts els ramaders i agricultors de les comarques gironines. L'import màxim d'aquesta subvenció serà de 3.500 euros, que podrà augmentar en un deu per cent si hi ha una dona assegurada en el règim agrari a jornada, si els espais es troben dins d'una zona PEIN o Xarxa Natura 2000 o si es tracta d'explotacions certificades d'agricultura ecològica. 

Millores en un tram de la GIV-6424

Durant la sessió, també s'ha donat el vistiplau inicial al projecte de condicionament d'un tram d'1,190 metres de la GIV-6424, de Flaçà a Sant Llorenç de les Arenes. La Diputació de Girona ha constatat que l'inici d'aquesta carretera -entre la rotonda i la intersecció amb el camí de Sant Jordi Desvalls a Flaçà- ha tingut una intensitat mitjana d'entre 500 i 1.000 vehicles al dia en els darrers cinc anys. 

Per aquest motiu, s'hi executaran obres d'eixamplament i millora del traçat, i es construirà una via verda paral·lela per millorar-ne la circulació i evitar el risc d'accidents. El pressupost de l'actuació és de 397.804,50 euros.  

Joaquim Rodríguez, nou diputat

El regidor de l'Ajuntament de Sarrià de Ter Joaquim Rodríguez ha pres possessió en el ple d'avui com a nou diputat de la Diputació de Girona. Substitueix Víctor Puga i, a partir d'ara, exercirà com a portaveu adjunt del grup del PSC. Joaquim Rodríguez va ser representant territorial d'Esports de la Generalitat de Catalunya a les comarques gironines l'any 2006 i regidor socialista a l'Ajuntament de Girona (2015-2019). També ha format part del Consell Comarcal del Gironès. 

Una moció aprovada

El Ple de la Diputació de Girona ha aprovat també una moció presentada pel PSC. S'ha acordat que la Diputació de Girona dissenyi, fomenti i apliqui iniciatives que garanteixin l'arrelament de les persones als municipis a través de projectes vinculats a la bioeconomia o l'economia circular, amb l'objectiu d'establir les bases a favor de la transformació econòmica. 

En l'actualitat, vuitanta-un dels 221 municipis gironins tenen un cens inferior als 500 habitants i, segons un estudi de la Universitat de Lleida (2021), vint-i-sis d'aquets municipis es troben en la llista de pobles en risc de despoblament.