Notícies

La Diputació de Girona i Dipsalut, en la clausura de la Jornada Intercongressos 2022

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

«One Health: del desafiament a l'avantguarda» és el lema de la jornada de la Sociedad Española de Medicina Preventiva, Salud Pública y Gestión Sanitaria (SEMPSPGS)
Entrega del premi fotogràfic «Girona és One Health»

Aquest matí ha tingut lloc la cloenda de la Jornada Intercongressos 2022, organitzada per la Sociedad Española de Medicina Preventiva, Salud Pública y Gestión Sanitaria (SEMPSPGS) sota el lema «One Health: del desafiament a l'avantguarda», que s'ha dut a terme del 15 al 17 de juny a Girona.

La Diputació de Girona, a través de Dipsalut, Organisme de Salut Pública, ha participat en la Jornada.

Més de 200 especialistes en medicina preventiva i salut pública de l'Estat espanyol han participat en aquest esdeveniment de la societat científica, formada per metges especialistes en medicina preventiva i salut pública, i per professionals de la infermeria i d'altres àmbits sanitaris que desenvolupen la seva activitat en el camp de la medicina preventiva, la salut pública, la higiene i la gestió sanitària.

Durant els dies que ha durat el Intercongressos hi ha hagut taules científiques dissenyades per afavorir el debat i la controvèrsia, espais de treball en xarxa per promoure l'intercanvi de coneixement entre especialistes dels diferents centres sanitaris i activitats per a la ciutadania, com a novetat principal d'aquest esdeveniment a Girona.

Les vacunes, la transmissió de malalties en un món globalitzat, les lliçons apreses durant la pandèmia de la covid-19, la vigilància de la infecció associada a l'atenció sanitària, la bioseguretat ambiental en els centres sanitaris, la higiene de mans i la necessitat d'establir entorns col·laboratius per afavorir i promocionar la salut pública, han estat alguns dels eixos temàtics d'aquesta trobada científica.

L'especialitat de medicina preventiva i la salut pública s'ocupa de tota la població, sense excepcions, tant de les persones que estan malaltes com de les que estan sanes. La Sociedad Española de Medicina Preventiva, Salud Pública y Gestión Sanitaria ha volgut fer arribar aquest missatge a la ciutadania, i per això ha programat activitats a l'aire lliure per als ciutadans de Girona en el marc de la Jornada InterCongressos.

Durant la cloenda de la Jornada, també s'han lliurat els premis fotogràfics relacionats amb la temàtica «Girona, One Health». El jurat dels premis estava compost per un membre del comitè organitzador, un membre de la junta de la SEMPSPGS, un membre de l'Associació de Residents de Medicina Preventiva i Salut Pública i un membre de la Diputació de Girona.

Per la Diputació de Girona i Dipsalut, Organisme de Salut Pública, «és important comptar amb esdeveniments com aquest, que faciliten l'intercanvi de coneixement i d'experiències, i que ajuden a teixir i a reforçar col·laboracions. I que, a més a més, contribueixen notablement a difondre qüestions d'interès general, a sensibilitzar els ciutadans sobre temes en què tots, cadascú des de la seva posició, professional o personal, ens hem d'implicar, hi hem d'actuar».
Des de Dipsalut s'han compartit reflexions amb una mirada local sobre la rellevància del que s'ha tractat al llarg de la Jornada i sobre el concepte One Health, 'una sola salut', que ha estat l'eix vertebrador de la Jornada Intercongressos i en la base de totes les aportacions.

La missió de Dipsalut, Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, és promoure la salut i el benestar de les persones, des de l'equitat i la sostenibilitat. Ajuda el món local (amb serveis directes, suport tècnic i econòmic) a complir de manera idònia les competències que les entitats tenen assignades en l'àmbit de la salut pública.

Dipsalut ho fa empoderant aquesta mirada interdisciplinar tan necessària, des de la profunda convicció _nascuda de l'evidència científica_ que la salut animal i la humana són interdependents i que les dues depenen totalment de la salut del medi ambient. Perquè la mirada social tampoc no pot separar-s'hi, i perquè per millorar la salut i el benestar dels éssers i del planeta, cal reduir les inquietuds, les desigualtats injustes i evitables, canviar el model de societat per un model més just i més sostenible.

La Diputació de Girona duu a terme aquesta tasca aplicant-hi valors de curiositat, connexió, coneixement i justícia social, i actualment està desenvolupant un model propi, el model de les tres esses: la salut, l'esfera social i la sostenibilitat, dimensions que la Diputació considera inseparables. One Health, una sola salut, sense cap dubte.