Notícies

El projecte de la Casa de la Tecnologia preveu convertir el Xalet Soler en l'epicentre de la divulgació científica de la demarcació

Foto : El projecte de la Casa de la Tecnologia preveu convertir el Xalet Soler en l'epicentre de la divulgació científica de

L'Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona han presentat el projecte d'obres de l'espai, que costaran un milió i mig d'euros i que es preveu que finalitzin a principis del 2024

A la planta baixa hi haurà el Museu de les Matemàtiques, a la primera planta, espais de treball per al sector digital, i el soterrani s'adaptarà per fer-hi tallers de robòtica i tecnologia

L'Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona han presentat aquest dijous al matí el projecte de reforma de la Casa de la Tecnologia, que té per objectiu transformar el Xalet Soler en l'epicentre de la divulgació científica de la demarcació. L'equipament, ubicat a la carretera de Barcelona de Girona, està pensat per a la ciutadania i enfocat a potenciar sectors econòmics que poden contribuir al desenvolupament de la ciutat en el futur. 

El projecte, redactat pel Consell Comarcal del Gironès i validat pels serveis tècnics municipals del consistori gironí, preveu que les instal·lacions de l'edifici siguin eficients energèticament i ambientalment, amb l'objectiu d'arribar a un consum d'energia gairebé zero. 

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la vicepresidenta quarta de la Diputació de Girona, Maria Àngels Planas, i el vicepresident del Museu de les Matemàtiques de Catalunya, Quim Tarradas, han explicat aquest matí els detalls de les obres projectades i de les activitats que es preveu dur a terme a la Casa de la Tecnologia un cop finalitzin les obres.

El projecte s'executarà en dues fases. Primer, es reformarà l'edifici principal i s'hi instal·laran els elements necessaris per fer-lo accessible per a tothom. Per guanyar espai i comoditat, tant les escales com els ascensors i els lavabos accessibles es construiran en un lateral de l'edifici. En una segona fase, es preveu aixecar una sala polivalent annexa a l'edifici principal.

La vicepresidenta quarta, Maria Àngels Planas, ha destacat que «a la Diputació de Girona, treballem perquè la ciutat de Girona i tota la demarcació siguin un territori tecnològic, preparat per encarar els reptes del futur. Amb la Casa de la Tecnologia, contribuïm al foment de les vocacions en ciència i tecnologia, vitals per conformar el teixit empresarial de les comarques gironines. Volem esdevenir un lloc que generi i atregui el talent jove, i creiem que aquest nou espai és una excel·lent plataforma per fer-ho realitat».

Les obres, al detall

De l'edifici original se'n conservaran l'estructura exterior, la façana i elements d'interès i d'ofici, com ara els balcons i terrasses, els objectes de ferro forjat o ceràmica i la xemeneia de la planta principal. També es respectaran les quatre plantes actuals, que tindran un total de 732 m2 de superfície útil i 974 m2 de superfície construïda.

A la planta baixa, amb 297 m2 útils, s'hi ubicarà la seu gironina del Museu de les Matemàtiques. El servei l'oferirà la Fundació Museu de les Matemàtiques a través d'un conveni que formalitzarà amb l'Ajuntament de Girona. 

La primera planta, amb 201 m2 útils, serà inicialment un espai diàfan preparat per acollir-hi diversos tipus d'activitats com ara oficines de cotreball (coworking) digital i tecnològic. Les utilitzats específiques que tindrà aquest pis es decidiran en funció de les necessitats que es detectin des de l'Àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Girona en col·laboració amb entitats i empreses de la ciutat. 

El semisoterrani acollirà tallers per a la ciutadania i per a alumnes, especialment centrats en matemàtiques i robòtica, tot i que també es destinarà a l'emmagatzematge. S'hi ubicaran la sala de màquines per al funcionament de l'edifici i dependències municipals per a l'equip tècnic dedicat al foment de la tecnologia. En total, hi haurà 153 m2 útils. Finalment, les golfes, de 81 m2, funcionaran com a espai polivalent per a arxiu i per guardar-hi materials.

El jardí tindrà una funció destacada, ja que actuarà com una extensió del Museu de les Matemàtiques, on es podran fer jocs amb els grups o famílies que visitin l'equipament. A més, serà públic i obert a la ciutadania, de manera que servirà com a zona de pas i de descans per als veïns.

Un espai sostenible

El projecte s'ha redactat amb criteris d'eficiència energètica i ambiental amb la finalitat d'arribar a un consum d'energia gairebé zero. Entre altres aspectes, l'edifici comptarà amb plaques fotovoltaiques i un sistema de climatització per terra radiant amb producció de calor per energia geotèrmica. La il·luminació interior també serà eficient gràcies a l'aprofitament de la llum natural i a la instal·lació de lluminàries de LED i de detectors de presència en espais d'ús ocasional. A banda, s'aïllaran tots els tancaments, les obertures seran del tipus passivhaus i es renovarà l'aire per aconseguir la distribució de la calor. L'edifici també serà eficient quant a gestió de l'aigua, ús de materials, generació de residus, adaptació al canvi climàtic i protecció de la biodiversitat.

Aquesta aposta pel medi ambient ha permès a l'Ajuntament optar a les subvencions europees per a la rehabilitació sostenible del parc públic institucional, encarades a aconseguir edificis més eficients energèticament i amb una major qualitat ambiental. L'ajuda que s'ha sol·licitat, dins del Programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics (PIREP), forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Unió Europea, element central del Next Generation.

El cost de  les obres puja a 1.469.036,68 euros, dels quals 1.203.399,95 corresponen a la primera fase de la reforma i 265.636,77, a la segona. El finançament per a la fase que s'inicia ara prové de l'Ajuntament i de la Diputació de Girona, que hi aporten 350.000 euros cada entitat, i dels fons europeus sol·licitats pel consistori, que cobreixen l'import restant. 

Pel que fa al calendari d'execució del projecte, es preveu que l'Ajuntament de Girona iniciï properament el procediment d'adjudicació de la primera fase de les obres. La contractació dels treballs anirà a càrrec del mateix ens municipal, per complir amb una de les condicions necessàries per accedir fons sol·licitats. Després de l'adjudicació s'iniciaran els treballs, que es preveu que tinguin una durada de 12 mesos, amb el qual finalitzarien a principis del 2024.

El Xalet Soler, obra de Ricard Giralt, es va construir entre els anys 1940 i 1941. L'edifici ocupa una parcel·la de 2.626 m2, amb 775 m2 de superfície construïda, i està catalogat per l'Ajuntament de Girona.