Notícies

Completats els treballs de prevenció d'incendis forestals al corredor d'infraestructures del Llobregat d'Empordà

Foto : Completats els treballs de prevenció d'incendis forestals al corredor d'infraestructures del Llobregat d'Empordà

L'actuació, en el marc del projecte «Cooperem», prepara el territori per evitar que el foc salti d'un costat a l'altre de l'N-II i l'AP-7, i generi una gran emergència

En quatre anys, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, la Diputació de Girona i el SIVU des Albères han executat accions preventives en 240 hectàrees d'aquesta zona

Ja s'han executat tots els treballs previstos durant l'any 2021 per reduir la vegetació en diversos punts estratègics del corredor d'infraestructures del Llobregat d'Empordà (N-II i AP 7) i protegir els municipis de la comarca i el massís de l'Albera davant el risc d'incendis forestals. Han estat dues actuacions que s'han portat a terme els darrers mesos i que han anat a càrrec del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. 

L'actuació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha estat de 25,5 hectàrees de treballs forestals i vuit quilòmetres d'arranjaments de vials forestals amb un cost total de 62.712,16 euros; per la seva part, l'actuació de la Diputació, de 85 hectàrees de superfície i amb un cost de 114.186,97 euros, s'ha focalitzat en la zona de Sant Martí del Forn de Vidre (terme municipal de la Jonquera) i en la dels Banys de la Mercè, que afecta Capmany, Biure i Darnius.

En tots dos casos, els treballs efectuats han estat l'aclarida d'arbres morts, malalts o mal conformats, l'estassada de matoll, la poda i el trossejat de les restes vegetals generades. L'objectiu perseguit ha estat trencar amb la continuïtat horitzontal i vertical del combustible per disminuir la intensitat del foc en reduir el combustible disponible. 

Es tracta de les darreres accions d'aquest tipus emmarcades en el projecte «Cooperem» (Cooperació Operativa d'Emergències i Prevenció d'Incendis), que ha estat operatiu durant quatre anys (2018-2021) amb el propòsit de desenvolupar una política conjunta en matèria de prevenció i gestió de catàstrofes a la zona transfronterera. 

El projecte és el resultat de la unió d'esforços i la col·laboració dels departaments d'Interior - Bombers i d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, el Service Départamental d'Incendie et de Secours des Pyrénées-Orientales, el Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales, l'Office National des Forêts i el SIVU des Albères.

Aquest matí, representants institucionals i tècnics del projecte han mantingut una trobada de valoració final a la Jonquera i han aprofitat per visitar aquestes darreres actuacions. Hi han assistit l'alcaldessa de la Jonquera i presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Sònia Martínez; el diputat de Medi Ambient, Lluís Amat; el director dels Serveis Territorials d'Interior a Girona, Jordi Martinoy; la directora dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Girona, Elisabet Sánchez; el director de la Casa de la Generalitat de Perpinyà, Alfons Quera, i el regidor de l'Ajuntament de la Jonquera Jordi Picornell. 

El director dels Serveis Territorials d'Interior a Girona, Jordi Martinoy, ha explicat: «Fa deu anys dels focs de l'Alt Empordà, l'estiu del 2012. Aquella catàstrofe va posar de manifest la necessitat de millorar la coordinació operativa entre els efectius d'emergències de banda i banda de la frontera i també la necessitat d'intervenir de forma preventiva en un territori molt sensible com aquest, per les infraestructures que hi passen. El «Cooperem» ha millorat aquestes capacitats i, d'aquesta manera, les condicions de resposta davant les emergències són molt millors, juntament amb l'increment de recursos que hem destinat tots els socis tant a nivell d'efectius com de recursos tècnics».

«Hem tancat el projecte, però no és un punt final. És un punt i seguit. Quan parlem de prevenció d'incendis, és important fer actuacions visibles, però també és imprescindible fer-ne el manteniment, que és el que dona la garantia que tot el que s'ha fet funcionarà. Des del Departament d'Acció Climàtica, en el programa de prevenció d'incendis forestals 2022-2025, ja tenim prevista la partida pressupostària per fer el manteniment d'aquests treballs, i ens hem citat amb el conjunt de socis del projecte a mantenir la col·laboració transfronterera per fer-ne el seguiment al llarg del temps», ha subratllat la directora dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica a Girona, Elisabet Sánchez. 

Finalment, el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Amat, ha destacat: «Hem preparat el territori per intentar evitar que el foc no salti d'un costat a l'altre de l'N-II i l'AP-7, i generi una gran emergència com va ser la de l'any 2012. L'objectiu perseguit ha estat trencar la continuïtat horitzontal i vertical del combustible per disminuir la intensitat del foc reduint el combustible disponible».

Una actuació estratègica

El corredor d'infraestructures és el principal eix de comunicació entre l'Estat espanyol i el francès. Es tracta d'una zona de gran importància per la quantitat de vehicles que hi circulen, sobretot en l'època estival, i perquè la tramuntana acanalada pel coll del Pertús i la Jonquera ressegueix les carreteres N-II i AP-7 de nord a sud. 

El projecte ha determinat els punts de salt natural del foc com a conseqüència del moviment del vent, com el pont d'Espanya, el Mas del Forn de Vidre i els Banys de la Mercè. En aquestes zones, des de Bombers, s'hi han definit àrees de baixa càrrega de combustible al llarg del corredor d'infraestructures per crear dificultats a l'avanç del foc i generar oportunitats d'atac per als serveis d'extinció. L'objectiu és que el foc no passi d'un costat a l'altre de les dues vies, com va ocórrer en els grans incendis del 2012 a l'Alt Empordà, que més tard van motivar la creació del projecte «Cooperem». 

Aquestes mesures preventives ajudaran a encarar la campanya d'incendis forestals d'aquest estiu, que s'iniciarà el proper 15 de juny i que es preveu complicada per la sequera que hi ha hagut a les comarques gironines i a la resta de Catalunya durant els últims mesos. 

De fet, en els quatre anys del projecte, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Diputació de Girona i el SIVU des Albères han realitzat treballs forestals de prevenció d'incendis en 240 hectàrees, amb una inversió propera al mig milió d'euros, dels quals el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha assumit el 57 % del pressupost, la Diputació de Girona el 32 % i el SIVU des Albères l'11 %.

A banda de les dues actuacions detallades abans, la resta de treballs sobre la vegetació realitzats en el marc del projecte han estat els següents:

  • Mas de la Comtessa (2018 i 2020): 63,5 hectàrees a la Jonquera per protegir-ne 29.000. En aquest cas, els treballs en aquest punt estratègic tenen l'objectiu de limitar l'abast dels grans incendis en situació de vent de tramuntana, que poden afectar potencialment l'Albera i el corredor d'infraestructures i els nuclis habitats del coll del Pertús.
  • Coll de Panissars (2019 i 2020): 80 hectàrees a la Jonquera i al Pertús per protegir 7.000 hectàrees des del Pertús fins a Llers i Figueres, en cas que fossin afectades per un possible incendi. En aquest cas, en actuar als dos costats de la frontera, l'efecte de protecció es multiplica. 

La suma de tots aquests treballs executats ha de protegir una àrea global de 26.000 hectàrees.

El futur, més enllà de «Cooperem»

La col·laboració entre institucions dels dos costats de la frontera va més enllà d'aquest projecte en concret, tal com es va constatar la setmana passada amb la signatura de la declaració institucional a Perpinyà per impulsar l'Espai Català Transfronterer (ECT) per part de la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i el Departament dels Pirineus Orientals. 

L'objectiu d'aquest nou pas és respondre conjuntament als principals reptes que afronta el territori amb l'evolució del canvi climàtic i en matèria de cooperació transfronterera. En aquest sentit, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s'encarregarà de portar a terme les tasques de manteniment de les zones en les quals s'han realitzat treballs forestals aquests anys. 

El projecte «Cooperem» ha afectat un territori de 10.000 quilòmetres quadrats, més d'1,2 milions d'habitants i 448 municipis, que és en l'actualitat un dels principals nusos de mobilitat transeuropeus de persones i mercaderies. El pressupost total ha estat de 2.556.505 euros, el 65 % dels quals aporta la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).