Notícies

La Diputació presenta L'astrònoma i l'escriptor: Cartes de Manolita Carreras a Carles Rahola (1908-1909), de la col·lecció Josep Pla

Foto : Foto: Miquel Millan

La Diputació de Girona va presentar dijous 3 de març L'astrònoma i l'escriptor: Cartes de Manolita Carreras a Carles Rahola (1908-1909), de l'autora Rosa Maria Gil Tort.

El llibre correspon al número 49 de la col·lecció «Josep Pla» i descobreix al lector la troballa d'unes cartes a l'Arxiu Municipal de Girona d'una dona que fins aleshores era una autèntica desconeguda: Manuela Carreras Duran, una gironina amb una categoria intel·lectual molt estimulant en relació amb la cultura literària de la ciutat.

Durant l'hivern i la primavera dels anys 1908 i 1909, Manuela, o Manolita Carreras, com signava ella, va mantenir una intensa relació epistolar amb Carles Rahola, una correspondència que malauradament només ens ha arribat a mitges: aquest volum és constituït per les cartes de Manuela Carreras a Carles Rahola, però hi falten les respostes del periodista.

«La descoberta de la figura de Manuela Carreras és a la vegada fruit de l'atzar, de la tossuda voluntat de mirar més enllà de les convencions i de la intenció de voler conèixer el passat», explica l'autora.

El fet que es conservessin les seves cartes ens permet penetrar en una altra dimensió de l'obra de Carles Rahola. Al perfil autobiogràfic ja reconegut pels seus biògrafs s'afegeix ara la presència diàfana de qui va ser una amiga i inspiradora seva.

A l'acte de presentació del llibre, que va tenir lloc aquest dijous 3 de març a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, hi va participar el vicepresident segon de la Diputació, Albert Piñeira; l'autora, Rosa Maria Gil; Joaquim Nadal, director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i el director de la col·lecció «Josep Pla», Joan Lluís Lluís.

Albert Piñeira va destacar que "la trentena de cartes trobades a l'Arxiu treuen a la llum la figura de Carreras, però també permeten acostar-se d'una manera diferent a Carles Rahola a partir de qui va ser una amiga i inspiradora seva, resseguint l'empremta que va deixar en la seva literatura, especialment a El llibre de l'August Alzina, una de les seves obres cabdals".

L'autora

Rosa Maria Gil Tort (1962) és doctora en història contemporània per la Universitat de Girona i investigadora del Grup de Recerca Consolidat «Treball, Institucions i Gènere» de la Universitat de Barcelona.

Actualment és tècnica de la Fundació Rafael Masó, professora associada d'història de l'art a la Universitat de Girona i directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona».

Ha investigat i publicat sobre la història de l'arquitectura i els arquitectes, especialment sobre Rafael Masó, i sobre els hospitals i els espais de sociabilitat dels segles XIX i XX.

En l'àmbit de la història de les dones, és autora dels llibres Entre Montblanc i Barcelona: Diari d'una senyoreta de 1918 (Cossetània, 2019) i Elles també hi eren: Història de les dones de la casa Masó (1830-2015) (Curbet Edicions i Fundació Valvi, 2019), a més d'articles, exposicions i conferències sobre el tema.

La col·lecció «Josep Pla»

La col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona està concebuda per publicar obres literàries de qualitat que estableixin una relació entre la cultura i les terres de Girona. En aquest sentit, aquesta col·lecció treballa en una línia de publicació centrada, d'una banda, en la recuperació d'obres literàries ja exhaurides o descatalogades i, de l'altra, en la voluntat d'editar materials literaris que, per les seves condicions específiques, difícilment són atesos pel mercat editorial.

La col·lecció «Josep Pla» presenta dues etapes: un primer període comprès entre els anys 1986-2008, en què es publiquen vint títols; i una segona etapa, iniciada l'any 2009, amb el nomenament d'un director, d'un consell assessor i d'un equip d'edició que assumeixen la voluntat d'assentar un projecte editorial capaç de posar a l'abast del públic unes obres literàries que formen part del nostre patrimoni cultural.