Notícies

La quarta sessió del IX Seminari d'Actualització Jurídica i Dret Local de la Diputació tracta sobre la ciberseguretat

Foto : La quarta sessió del IX Seminari d'Actualització Jurídica i Dret Local de la Diputació tracta sobre la ciberseguretat

El diputat Jordi Camps n'ha fet l'obertura incidint en la necessitat dels ens locals de prendre les mesures de seguretat pertinents per evitar ser víctimes de ciberatacs que afectin la reputació o que comportin la pèrdua de dades

«Bones pràctiques en matèria de ciberseguretat a les entitats locals» ha estat el títol de la quarta sessió del IX Seminari d'Actualització Jurídica i Dret Local, que ha tingut lloc aquest divendres al matí de forma telemàtica. La seva organització va a càrrec de la Diputació de Girona. 

El diputat Jordi Camps ha estat l'encarregat de donar la benvinguda: «El salt cap a la digitalització agilitza els tràmits i n'accentua la comoditat, però també comporta uns riscos si no es prenen les mesures de seguretat pertinents. Ser víctima d'un ciberatac suposa un perill en l'evolució de les entitats locals i tot tipus d'empreses perquè els pot comportar pèrdues en termes de reputació, robatori o eliminació de dades». 

En aquest sentit, les tres ponències programades han intentat orientar les persones inscrites (personal dels ajuntaments de les comarques gironines) i resoldre'n els dubtes al voltant d'aquesta matèria. 

En la primera, Genís Margarit, auditor de seguretat tecnològica, ha detallat les conclusions de les investigacions realitzades en alguns dels ciberincidents patits pels ajuntaments catalans en el darrer any. 

Posteriorment, Carlos Pursals ha incidit en la necessitat de preservar la reputació de marca d'una organització davant l'amenaça inevitable dels ciberatacs. Ha explicat al detall com construir un pla reputacional en cas d'un ciberincident.

Finalment, en la tercera ponència, Tomàs Moré, responsable de l'Àrea d'Estratègia de la Seguretat de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, s'ha referit a la conscienciació en ciberseguretat per a l'àmbit de l'Administració local. En aquest sentit, ha detallat els principals reptes en ciberseguretat (normatius, organitzatius i tecnològics) que cal abordar en el món local, en el context del teletreball i davant la digitalització de serveis. 

El Seminari d'Actualització Jurídica i Dret Local, que consta en l'edició de 2021 de set sessions i té cent setanta inscrits, fa especial èmfasi en les darreres modificacions legals i jurisprudencials que afecten les entitats locals.