Notícies

El diputat Jordi Camps participa en la presentació de la campanya «Tasta l'oli de l'Empordà»

Foto : El diputat Jordi Camps, en la presentació de la campanya.

La campanya permetrà tastar olis de quatre trulls empordanesos a 25 restaurants de la demarcació

«No es parla prou de l'oli, i l'oli s'ha de posar en valor. Cal donar a conèixer l'oli d'aquesta zona per fer créixer el nostre territori es del punt de vista gastronòmic». Així s'ha expressat avui divendres el diputat de Promoció i Desenvolupament Local de la Diputació de Girona, Jordi Camps, en l'acte de presentació de la campanya «Tasta l'oli de l'Empordà», a Palau-saverdera.

La campanya portarà durant 15 dies els olis de quatre trulls de la denominació d'origen protegida (DOP) Oli de l'Empordà a 25 restaurants de les comarques gironines, amb l'objectiu de servir d'estímul tant als productors d'oli com als restaurants, en una temporada marcada per la COVID-19. 

«Quan parles de l'oli de l'Empordà, molta gent reacciona com fa uns anys, quan els parlaves del vi de l'Empordà, que ningú no el coneixia fora de les nostres comarques», ha assenyalat Camps, que ha remarcat que l'oli empordanès necessita accions de promoció i difusió que «donin a conèixer» aquest producte autòcton i singular, i que «el posin en valor». «A la Diputació ja hi estem treballant», ha afegit, i s'ha compromès a «seguir treballant en aquest sentit», tant des del Patronat de Turisme Costa Brava Girona com des del segell de qualitat Girona Excel·lent, que atorga cada dos anys la Diputació.

En aquest sentit, Camps ha recordat que Girona Excel·lent ha distingit enguany quatre olis, i ha encoratjat tots els productors de la DOP a presentar-s'hi en la propera edició, per «donar a conèixer més trulls» i per difondre «la importància que té l'oli en el nostre territori».

La campanya «Tasta l'Oli de l'Empordà», a càrrec de la DOP Oli de l'Empordà i els col·lectius La Cuina del Vent i Girona Bons Fogons, permetrà tastar els olis de quatre productors empordanesos (Empordàlia, Masetplana, Ylla i Serraferran) als 25 restaurants d'aquests dos col·lectius entre el 23 i el 31 de juliol. L'acte de presentació, davant d'una olivera centenària a Palau-saverdera, ha comptat amb el suport de la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya.

A més de Camps, hi han intervingut l'alcaldessa de Palau-saverdera, Isabel Maria Cortada; el president de la DOP Oli de l'Empordà, Simon Casanovas; el crític gastronòmic Salvador Garcia Arbós, i productors i cuiners que participen en la campanya.

Oliveres autòctones

La DOP Oli de l'Empordà, que va néixer el 2008, reconeix tres varietats d'olivera autòctona: argudell, corivell i verdal (o llei de Cadaqués). També es poden etiquetar com a Oli de l'Empordà els olis amb un màxim del 50 % de varietat arbequina, introduïda a finals del segle XX i ben adaptada al territori.

La DOP només reconeix olivets de l'Alt i el Baix Empordà, de cinc municipis del Gironès (Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls i Viladasens) i de tres del Pla de l'Estany (Crespià, Esponellà i Vilademuls). 

La collita 2020-2021 a la DOP ha estat normal quant al volum: al voltant dels 500.000 quilos, amb una disminució d'entre un 10 % i un 15 % respecte de l'any anterior. Quant a qualitat, es considera una collita excepcional.