Notícies

Gairebé 21.000 persones visiten l'exposició "El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny", sobre el tritó del Montseny

Foto : Fotos: I. Relanzón

Durant la itinerància de quatre anys, ha passat per trenta municipis de les comarques gironines i barcelonines per donar a conèixer les particularitats d'aquest amfibi, considerat el més amenaçat de l'Europa occidental

L'acció s'emmarca en el projecte "Life Tritó Montseny", que compta amb la participació de la Diputació de Girona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya (a través del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i Forestal Catalana) i el Zoo de Barcelona

Des del maig del 2017, l'exposició "El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny" ha itinerant per diferents poblacions i espais del territori català per donar a conèixer aspectes de la biologia i l'ecologia del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), endèmic del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i considerat l'amfibi més amenaçat de l'Europa occidental.

Durant aquests quatre anys d'itinerància, un total de 20.712 persones han visitat l'exposició, que ha passat per trenta municipis de les comarques gironines i barcelonines, entre els quals disset dels divuit que integren el Parc. Només resta pendent Sant Feliu de Buixalleu, on l'exposició no s'ha pogut traslladar per l'esclat de la pandèmia de la COVID-19.

"El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny" està formada per nou plafons enrotllables, amb els continguts en català, i per una maqueta d'un tritó del Montseny a escala augmentada, i s'acompanya d'uns petits plafons amb els textos en castellà i anglès. Més enllà de difondre les particularitats de l'amfibi, també exposa les accions portades a terme dins del projecte "Life Tritó Montseny" per millorar el seu estat crític de conservació.

En paral·lel, s'han portat a terme activitats complementàries relacionades amb l'exposició, com conferències, visites escolars o visites per al públic general.

Està previst que l'exposició reprengui la itinerància a partir de la tardor. Ho farà per les biblioteques municipals del Maresme, equipaments molt concorreguts i que permetran donar un nou impuls a la difusió de la realitat del tritó del Montseny i arribar a un ventall de públic més ampli.

El projecte "Life"

El tritó del Montseny és una espècie catalogada "en perill crític d'extinció" per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). Les principals amenaces d'aquesta espècie es relacionen amb l'escassa superfície i qualitat del seu hàbitat, interferit per l'activitat humana (interrupcions del flux hídric, fragmentació de l'hàbitat, efectes del canvi climàtic i possible propagació de malalties infeccioses). El baix nombre poblacional (s'estimen uns 1.500 exemplars adults, aproximadament) i el seu aïllament fan que sigui especialment vulnerable davant aquestes amenaces. 

El projecte "Life Tritó Montseny" treballa amb l'objectiu de millorar el seu hàbitat per tal de recuperar l'espècie. Cofinançat pel Programa Life de la Unió Europea, compta amb la col·laboració, com a socis del projecte, de la Diputació de Barcelona (que el coordina), la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya (a través del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i Forestal Catalana) i el Zoo de Barcelona.