Notícies

Lluís Amat pren possessió com a diputat i dirigirà el Servei de Medi Ambient

Foto : Lluís Amat pren possessió com a diputat i dirigirà el Servei de Medi Ambient

L'alcalde de la Vall d'en Bas, que també serà el nou portaveu del grup d'ERC a la corporació, cobreix la vacant que ocupava Anna Barnadas, ara secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

En el ple d'avui de la Diputació de Girona s'ha fet efectiva la renúncia com a diputada provincial de Laia Pèlach (CUP)

Lluís Amat ha pres possessió aquest dimarts al migdia com a nou diputat de la Diputació de Girona, durant el ple de la corporació d'aquest juliol. L'alcalde de la Vall d'en Bas substitueix Anna Barnadas, que va presentar la seva renúncia el mes passat després de ser nomenada secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, dins el nou Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. 

A partir d'ara, Lluís Amat s'encarregarà de dirigir el Servei de Medi Ambient de la corporació. Ho farà fins al 2023, durant els dos anys que resten de mandat. Com Anna Barnadas, és integrant del partit judicial d'Olot, i també la rellevarà com a nou portaveu del grup d'ERC a la Diputació de Girona. 

Durant la sessió ordinària d'avui s'ha fet efectiva la renúncia de Laia Pèlach com a diputada provincial per part de la CUP. Pèlach va entrar a la corporació coincidint amb l'inici d'aquest mandat (2019).

Ajuts per a les bones pràctiques agràries a les Gavarres

El Ple de la Diputació de Girona avui ha donat el vistiplau, per unanimitat, a l'aprovació inicial d'una nova línia de subvencions per a l'establiment dels contractes agraris a l'entorn del massís de les Gavarres. Els contractes agraris són instruments que tenen la voluntat de donar suport a pràctiques agràries que afavoreixin la biodiversitat, la generació de serveis ecosistèmics i la promoció d'un canvi de models de producció agrària cap a pràctiques més sostenibles, com l'agricultura integrada o ecològica. 

L'àmbit territorial d'aquestes bases és el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) de les Gavarres i el sòl no urbanitzable agrari inclòs dins de l'anella de carreteres que l'envolten (N-II, C-65, C-31 i C-66), i els beneficiaris en són els agricultors i ramaders professionals. S'hi destinarà un total de 85.000 euros, i la subvenció màxima atorgable és de 3.500 euros per beneficiari. 

Les principals actuacions que se subvencionaran són la gestió d'espais oberts, el foment de la ramaderia extensiva, que inclou les pastures a bosc i la instal·lació d'abeuradors; la conservació dels elements seminaturals, que inclouen la gestió de marges i talussos, el manteniment de cobertes vegetals entre fruiters i vinya o el manteniment de murs de pedra; la conservació del sòl mitjançant el foment d'adobs orgànics de proximitat o el foment de la producció ecològica, ja sigui convertint produccions actuals o bé mantenint-ne. 

Cessió d'una carretera a la Diputació de Girona

Per unanimitat, també s'ha donat conformitat al conveni subscrit amb els ajuntaments del Port de la Selva i la Selva del Mar, segons el qual la Diputació de Girona rep la cessió, de manera gratuïta, de la carretera que uneix el monestir de Sant Pere de Rodes i el Port de la Selva i que dona continuïtat a la GIP-6041.

La carretera té una longitud de 7.118 metres, dels quals 5.027 són de titularitat de l'Ajuntament del Port de la Selva, i els 2.091 restants, de l'Ajuntament de la Selva de Mar. La Diputació va executar l'any 2019 les obres previstes en el projecte de rehabilitació i millora de la carretera de Sant Pere de Rodes, i la integració a la xarxa viària local de la corporació permetrà millorar substancialment l'explotació i conservació d'aquesta via.

Moció contra la llei de bombers estatal 

Finalment, el Ple de la corporació ha aprovat la moció presentada pels grups Independents de la Selva i Tots per l'Empordà per mostrar el rebuig a l'aprovació de la llei de bombers estatal. Considera que aquesta llei suposa una clara invasió de les competències catalanes per desenvolupar el seu propi model d'emergències i que posa greument en risc el sistema de Bombers i Protecció Civil, així com la figura dels voluntaris.