Notícies

La primera fira catalana de blockchain tindrà lloc a Girona el 17 de setembre

Foto : La primera fira catalana de blockchain tindrà lloc a Girona el 17 de setembre

Aquest dilluns s'ha presentat oficialment la primera edició de la fira BxCat, organitzada pel Centre Blockchain de Catalunya (CBCat) i amb suport de la Diputació de Girona

Segons el diputat de Noves Tecnologies, Jordi Xargay, "que el BxCat es faci a Girona és una excel·lent notícia per a la dinamització de l'economia"

El Centre Blockchain de Catalunya (CBCat), en què participen l'Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona, la Universitat de Girona, les cambres de Comerç de Barcelona i Girona, i el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, ha presentat avui oficialment el seu nou projecte: BxCat, la primera fira catalana de blockchain (cadena de blocs). Aquesta tecnologia garanteix la seguretat de les transaccions descentralitzades, és a dir, les que prescindeixen de mediadors o d'una entitat central. La fira es durà a terme el dia 17 de setembre a l'edifici Narcís Monturiol del Parc Científic i Tecnològic de Girona. 

El diputat de Noves Tecnologies de la Diputació de Girona, Jordi Xargay, ha assenyalat en la presentació que el fet que la fira arrenqui a Girona "és una excel·lent notícia per a la dinamització de l'economia", així com per a la difusió d'aquesta tecnologia d'avantguarda arreu de la demarcació. En aquest sentit, Xargay ha recordat que la Diputació "està especialment compromesa amb les noves tecnologies i té com a prioritat que aquestes arribin a tots els municipis de la demarcació, per garantir la igualtat d'oportunitats". 

"En aquest mateix exercici, la corporació està contribuint en diverses iniciatives al voltant de la blockchain, com ara un projecte perquè el sector alimentari pugui garantir la traçabilitat dels seus productes amb les botigues de proximitat, o proves pilot per presentar els avenços més punters en blockchain, perquè siguin útils per a les administracions públiques", ha explicat el diputat.

Professionals de primer nivell a Catalunya

A la roda de premsa en què s'ha presentat la fira també hi han participat Quirze Salomó, president executiu del CBCat; Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, i Jaume Fàbrega, president de la Cambra de Comerç de Girona. Tots tres han recalcat que Catalunya compta amb professionals de primer nivell de la blockchain, i que la fira representa una oportunitat per a Girona i per a tot el país, que es podria posicionar com a capdavanter en aquesta tecnologia en un futur. 

Les entrades de l'esdeveniment (en què es limitarà la cabuda) ja es poden comprar al web de BxCat. El cost de l'entrada és de deu euros, i els assistents rebran l'equivalent a cinc euros en criptomonedes per comprar menjar i beguda a la mateixa fira, amb l'objectiu que es familiaritzin amb el seu ús.

El CBCat

El CBCat té com a finalitat promoure l'adopció d'actius digitals i tecnologies descentralitzades (DLTs) a Catalunya mitjançant la difusió i alfabetització digitals, tant entre els sectors industrials com també entre tots aquells actors potencialment concernits, ja siguin individuals o bé col·lectius, privats o institucionals. 

Un dels seus principals objectius és servir de pol de desenvolupament i nexe d'unioó entre les comunitats local i global d'un ecosistema altament innovador, que empenyi el creixement econòmic i tecnoloògic, i projecti Catalunya com a actor digital en l'esfera internacional.