Amb base a la finca Can Vilallonga de Cassà de la Selva, els treballs se centren en la recuperació i la senyalització de camins i en la conservació del patrimoni arqueològic del Puig del Castell
Un total de vint-i-dos joves de catorze a disset anys participen en el camp de treball organitzat pel Consorci de les Gavarres, conjuntament amb l'Associació La Sorellona, en el marc dels camps de treball per a joves de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya.
El camp de treball s'ha instal·lat a la finca pública, gestionada pel Consorci de les Gavarres, de Can Vilallonga a Cassà de la Selva, on romandrà actiu fins diumenge vinent, 18 de juliol.
Es tracta d'un projecte itinerant per diferents punts del massís de les Gavarres, amb l'objectiu de donar a conèixer els valors ambientals i culturals de la zona.
Per fer-ho, els joves treballaran en dos àmbits diferenciats: la gestió de l'ús públic, mitjançant la recuperació i la senyalització de camins, i la conservació del patrimoni arqueològic, centrat en el recull de dades sobre la dimensió i la ubicació del poblat ibèric de Puig del Castell, situat al veïnat cassanenc de la Verneda.
Així mateix, a través d'enquestes i entrevistes als visitants del massís, els joves recopilaran informació sobre el comportament de les persones que accedeixen a l'Espai Natural Protegit de les Gavarres. Les dades obtingudes podran ser d'utilitat per millorar l'experiència dels visitants, així com el respecte per l'entorn.
«Hem impulsat aquest projecte d'educació i de conscienciació dels valors del massís amb la voluntat de sensibilitzar els joves sobre el patrimoni present a les Gavarres, així com sobre la necessitat de preservar-ne els valors naturals i culturals i de donar rellevància a les seves funcions per al conjunt de la societat», ha explicat el vicepresident primer de la Diputació de Girona i president del Consorci de les Gavarres, Pau Presas.
Anellament d'ocells i conservació de rieres
El Consorci de les Gavarres, a través de l'Associació La Sorellona, dedicada al lleure i l'educació ambiental, ha col·laborat en el monitoratge dels joves participants en el camp de treball. En aquest sentit, els joves han dut a terme activitats d'anellament d'ocells, de coneixença dels ratpenats i d'altres que estan relacionades amb el projecte «Escanyagats», dedicat a la conservació de les rieres mediterrànies.
Els camps de treball són activitats de voluntariat que consisteixen a portar a terme projectes i serveis en una comunitat que acull el grup de joves. Cada participant es compromet, de manera individual o en grup, i de forma desinteressada, a participar en el treball proposat (ambiental, social, patrimonial, arqueològic, cultural...) a canvi de la pernoctació, la manutenció i l'oportunitat de gaudir d'activitats de lleure educatiu.