Notícies

El vicepresident primer, Pau Presas, inaugura el primer plafó de senyalització de la ruta dels maquis a la Vall d'en Bas

Foto : El vicepresident primer, Pau Presas, inaugura el primer plafó de senyalització de la ruta dels maquis a la Vall d'en

L'espai exterior de Can Trona, el Centre de Cultura i Natura de la Vall d'en Bas, ha acollit aquest dissabte a la tarda la inauguració del primer plafó de senyalització de la ruta dels maquis de la Xarxa d'Espais de Memòria. Ha estat el colofó de tota una jornada sobre els maquis i les seves rutes, que ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Girona.

El vicepresident primer de la corporació, Pau Presas, ha subratllat durant la seva intervenció la importància de no oblidar-nos del passat: «Aquesta iniciativa, a més de ser una eina de recuperació de la memòria històrica, esperem que ens permeti atraure un turisme cultural, respectuós amb el medi i interessat en el patrimoni i l'entorn: un turisme de qualitat». En l'acte, molt emotiu, també hi ha participat l'alcalde de la Vall d'en Bas, Lluís Amat.

Els maquis, els combatents republicans que van continuar lluitant contra el règim franquista un cop finalitzada la Guerra Civil espanyola l'any 1939, van crear, des de la clandestinitat, una xarxa de camins que connectava el sud de França amb Barcelona i s'estenia per la Catalunya Central per enllaçar amb grups de l'Aragó i cap al sud, contactar amb grups de València. 

Josep Jové, que havia sigut capità de l'Exèrcit Popular de la República i estava exiliat a França, va crear el tram entre la Vall d'en Bas i Manlleu per encàrrec del PCE-PSUC el 7 de juny del 1945. Josep Gros va ser el guia emblemàtic d'aquesta ruta mentre va ser operativa entre juny del 1945 i juliol del 1947.

Prèviament, i des del matí, s'ha organitzat també a Can Trona la jornada «Les rutes dels maquis. Camins de memòria i paisatge», en la qual hi ha hagut quatre conferències i una taula rodona per reflexionar sobre el turisme de memòria vinculat als guerrillers, analitzar el valor afegit que suposa la incorporació de la memòria històrica als paisatges culturals i abordar el registre i les narratives adients per a la interpretació d'aquest patrimoni.