La taula rodona de les guies dels «Quaderns de la Revista de Girona» va estar dedicada aquest dimarts al número 207 de la col·lecció, Castells medievals.
Testimonis de la vida medieval, on vivien els poderosos, llocs de molts secrets, moltes llegendes i molta història, a les comarques gironines hi ha 378 castells que defineixen el seu paisatge.
El debat va comptar amb la participació del vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; l'autor del llibre, Pau Turon, i l'historiador i arqueòleg Joan Llinàs, i va ser moderat per la directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», Rosa Maria Gil. També va participar-hi Gemma Batlle, directora de Banca Institucions Girona de CaixaBank.
Llinàs i Turon van coincidir a assenyalar que massa sovint tendim a relacionar els castells només amb escenes militars, quan en realitat complien tres funcions: «administrativa (des del castell el senyor feudal gestionava el territori), propagandística (per això es troben enlairats i solen ser punts de referència en el paisatge per deixar clar qui tenia el poder) i residencial (llar de la noblesa que amb el temps va canviant perquè gaudeix de formes de vida més sumptuoses).
I és que els castells, segons Joan Llinàs, experimenten una evolució molt important lligada a la classe nobiliària: «Sorgeixen amb la classe feudal, perquè els primers nobles necessiten torres i fortificacions per controlar el territori, però quan passen a ser alguna cosa més que punts de guaita i hi viu gent, llavors necessiten créixer i s'envolten d'un recinte emmurallat, i així sorgeix el castell romànic, com per exemple el de Farners».
Seguint aquest fil argumental, l'autor de la guia va recordar que «la societat en la qual havien nascut els castells amb el temps desapareix i les ciutats són els nous centres de riquesa, i això fa que el castell de dalt de la muntanya perdi el sentit i amb el temps s'abandonin».
El debat va ser clausurat pel vicepresident de la Diputació i diputat de Cultura, Albert Piñeira, que va fer un repàs de la col·lecció dels «Quaderns de la Revista de Girona» i dels castells que hi ha distribuïts pel territori gironí.
«Girona és terra de castells i des de fa temps des de la Diputació estem treballant per recuperar-los, com és el cas del castell de Rocabruna. La majoria els tenim molt ben conservats. Per tant, us aconsello que us poseu la guia a la motxilla i els visiteu», va dir.
La presentació de la guia Castells medievals es pot seguir en aquest enllaç: https://youtu.be/mWFEMQMixY4