Notícies

Mor a Sarajevo el general bosnià Jovan Divjak

Foto : Mor a Sarajevo el general bosnià Jovan Divjak

El general bosnià Jovan Divjak ha mort aquest dijous a Sarajevo. Nascut el 1937 a Belgrad en una família sèrbia, estava molt vinculat des de feia temps a la Diputació de Girona per la col·laboració que la corporació manté amb l'associació Educació Construeix Bòsnia i Hercegovina, creada el 1994 per ajudar els nens víctimes de la Guerra dels Balcans i que ell mateix dirigia. El conflicte bèl·lic va comportar la destrucció de les institucions educatives i el col·lapse del sistema educatiu i d'atenció de les necessitats socials en general.

Jovan Divjak va abandonar l'exèrcit iugoslau per entrar a formar part de l'Estat Major de l'Exèrcit de la República de Bòsnia i Hercegovina un cop aquest país es va declarar independent el 1992. A partir de llavors, s'erigiria en un dels símbols de la Bòsnia multicultural i en un dels principals actius en la defensa de Sarajevo, que va resistir un setge de gairebé quatre anys i on van morir més de deu mil civils.

El seu compromís i valor humanitari i la seva tasca valenta i altruista en defensa de les víctimes de la guerra i en la preservació de la convivència multicultural també formaran part del llegat que deixa a les comarques gironines.