Notícies

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, signa el protocol d'intencions per fer front a la pobresa energètica a Catalunya

Foto : Foto: Generalitat de Catalunya

L'acord amb Endesa culmina el treball conjunt de la corporació, les altres diputacions, la Generalitat, les entitats municipalistes, l'Ajuntament de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i les entitats socials per resoldre el deute de les famílies vulnerables i protegir els seus drets de cara al futur

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha signat aquest matí el protocol d'intencions per combatre la pobresa energètica a Catalunya. Es tracta d'un pacte «històric», únic a l'Estat espanyol, en el qual han participat la Generalitat de Catalunya, les administracions locals, les entitats municipalistes i Endesa, la principal companyia elèctrica del país. 

En l'acte, que ha tingut lloc a l'edifici del Districte Administratiu de Barcelona, hi han intervingut també el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani; el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa; la presidenta de la l'Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, entre d'altres autoritats. 

L'acord preveu que es condoni el deute acumulat de 35.518 famílies vulnerables des del 2015, quan va entrar en vigor la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, fins al 31 de desembre del 2020. En total, 38.793.524 euros. Endesa en pagarà 28,1 milions i la Generalitat i les altres administracions, -entre les quals, la Diputació de Girona-, els 10,6 milions restants. 

La companyia elèctrica assumeix el 100 % del deute acumulat entre el 2015 i el 2018, i el 50 % dels anys 2019 i 2020. La Generalitat (amb un 75 %) i les administracions locals (el 25 %) es fan càrrec de l'altre 50 % d'aquests dos anys. 

En la seva intervenció, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha subratllat la importància de l'acord: «És un pas molt important, sobretot perquè l'hem fet junts totes les administracions. La nostra missió i la de la resta de diputacions és ajudar el món local i, en aquest sentit, fem un esforç per alliberar els ajuntaments d'aquesta despesa». I també ha recalcat que «des de la Diputació de Girona, sempre hem considerat aquesta problemàtica com una prioritat i, per això, hi estem actuant des de fa temps a través de Dipsalut i del Servei d'Habitatge».

L'acord subscrit suposa la regulació, per primera vegada, de l'aplicació de la Llei 24/2015, que impedeix la interrupció dels subministraments energètics a les famílies vulnerables. En aquest sentit, l'acord no només ha de servir per solucionar aquest deute acumulat, sinó també per protegir-los els drets de cara al futur i oferir seguretat jurídica als ens locals. 

El Fons d'Atenció Solidària
El cost de la pobresa energètica generat a partir de l'1 de gener del 2021 s'assumirà al 50 %. La Generalitat de Catalunya crearà el Fons d'Atenció Solidària, finançat com a mínim en un 50 % per les companyies subministradores i, com a màxim, en un 50 % per la Generalitat. 

En relació amb aquest 50 % s'establirà un conveni entre les administracions per repartir-lo en un 75 % a càrrec de la Generalitat i un 25 % a càrrec de les administracions locals, com la Diputació de Girona.

L'acord presentat aquest matí servirà com a model per negociar amb la resta d'empreses subministradores de gas i electricitat, perquè tant les companyies com les administracions es corresponsabilitzin de la despesa social que suposa la pobres energètica, amb la finalitat de protegir les persones vulnerables.