Notícies

La Intervenció General de la Diputació de Girona, guardonada en els V Premis Alfons Ortuño

Foto : Fotos: EAPC

Ha rebut un dels quatre premis principals pel projecte del servei d'Assistència en l'Exercici de Control Intern, que ofereix suport a 183 entitats locals de les comarques gironines en funcions interventores i auditores

El diputat Jordi Camps; la interventora, Núria Josa, i el viceinterventor, Ernest Ruiz, han recollit aquest dimecres el guardó, que entrega l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC)

La Intervenció General de la Diputació de Girona ha obtingut un dels quatre premis principals de la cinquena edició dels Premis Alfons Ortuño a la innovació i bones pràctiques en matèria de gestió pública a les administracions públiques. En concret, l'ha rebut en la categoria d'Organització, Processos i Gestió Econòmica pel projecte del servei d'Assistència en l'Exercici de Control Intern a les Entitats Locals. 

El diputat Jordi Camps; la interventora, Núria Josa, i el viceinterventor, Ernest Ruiz, han assistit aquest dimecres a la tarda a la nova seu del Districte Administratiu de la Generalitat de Catalunya per rebre el guardó. En l'acte, organitzat per l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC), hi han participat el secretari general del departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, Xavier Gatius, i la directora de l'EAPC, Marta Felip. 

El servei d'Assistència en l'Exercici de Control Intern a les Entitats Locals té com a objectiu oferir suport en matèria de control intern als municipis de les comarques gironines que no tenen els recursos, les eines ni el temps per assumir les funcions que la normativa els exigeix. En aquest sentit, la Diputació de Girona posa a la seva disposició, de forma gratuïta, metodologia, documentació i una eina informàtica perquè puguin realitzar aquestes gestions electrònicament. A més, també els ofereix formació i assistència en relació amb l'ús d'aquesta eina. 

"La finalitat del control intern és assegurar el compliment de la legalitat, però també verificar la gestió eficient dels recursos públics. Exercir el control intern en municipis petits i amb una estructura administrativa, humana i material limitada es fa realment complicat en moltes ocasions. Per això, en la nostra funció d'ajuntament dels ajuntaments, vam decidir ajudar-los i posar en funcionament aquest servei el 2018", ha exposat el diputat Jordi Camps en la seva intervenció. A la demarcació de Girona, 131 dels 221 municipis (el 59 %) tenen una població inferior als 1.000 habitants. 

Amb aquest servei, es pretén millorar l'exercici del control intern en els municipis que ho requereixin i ajudar els seus secretaris-interventors i interventors en el desenvolupament d'una funció que és complexa, sense substituir les funcions pròpies dels ajuntaments. "Assolim un doble repte: optimitzar els recursos i treballar de forma homogènia dins el marc normatiu vigent", ha conclòs Jordi Camps. Actualment, són 183 les entitats locals adherides a aquest servei, el 83 % del total de la demarcació.

Els Premis Alfons Ortuño
Amb el lema "Idees que neixen per ser de tots", l'edició d'enguany ha estat la més concorreguda quant a candidatures presentades des de la primera convocatòria, el 2012. Se n'han presentat una cinquantena, el doble que en l'edició del 2018 (els guardons tenen periodicitat biennal), malgrat el context actual com a conseqüència de la pandèmia. En total, el jurat atorga quatre premis principals, així com dos accèssits per a cadascuna d'aquestes categories. En aquesta edició, el veredicte ha inclòs també dos premis especials. 

Aquests guardons honoren la memòria d'Alfons Ortuño Salazar, que va ser durant la dècada dels vuitanta un dels arquitectes de les finances públiques de la Generalitat recuperada i mà dreta del conseller Ramon Trias Fargas, exsecretari general del Departament d'Economia i exsíndic de la Sindicatura de Comptes.