Notícies

Obertura oficial de Circusland, el Palau Internacional de les Arts del Circ, a Besalú

Foto : Autor: E.Kelele

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha participat en l'acte i ha visitat el museu

Circusland, el primer centre europeu dedicat al món del circ, ha obert les portes avui a Besalú. En l'acte d'obertura oficial hi han participat el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; Pere Vila, delegat de la Generalitat de Catalunya a Girona; Fina Surina, primera tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament de Besalú; Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, i Genís Matabosch, president del Circus Art Foundation, entre d'altres assistents.

Circusland, el Palau Internacional de les Arts del Circ, és un nou museu vinculat a les arts circenses que compta amb 537 objectes exposats entre cartells, vestits i objectes d'artistes. Un dels objectes més destacats de la col·lecció és la maqueta del circ Gleich, que ocupa 50 m2 i que és la maqueta més gran del món que desenvolupa amb detall com era un circ a principis del segle XX.

El museu recull al llarg del seu recorregut totes les disciplines artístiques que es poden veure en un circ. Genís Matabosch ha explicat que «l'objectiu del nou equipament és dignificar el circ». I ha assenyalat que la primera fase del projecte ha suposat una inversió d'1,7 milions d'euros.

Segons l'organització, Circusland «és el major equipament patrimonial sobre les arts del circ al continent europeu».

El president de la Diputació de Girona ha remarcat en la seva intervenció que «avui és un dia molt especial per a Besalú, per a les comarques gironines, per a la cultura i el circ»; ha afegit que «a la Diputació de Girona hem col·laborat en el naixement del Museu del Circ i l'ajudarem a créixer» i ha acabat donant les gràcies als impulsors «per la seva perseverança, que ha permès que aquest equipament esdevingui un referent mundial».

Circusland

Aquesta infraestructura cultural obre les portes tot reunificant els dos edificis de tres plantes de les dependències conventuals de l'antiga abadia benedictina de Sant Pere, que ha fet possible la seva restauració, obertura al públic i projecció al món. Es tracta, d'una banda, de l'edifici dels claustres i, de l'altra, del conegut com a Cal Coro, perquè anteriorment havia acollit part de la fàbrica tèxtil d'Esteve Corominas.
En ple rendiment, el projecte pot arribar a comptar amb més de 1.000 m2 d'espais exteriors i 3.000 m2 dedicats a exposició, tallers pedagògics, espectacles, arxiu, biblioteca, centre d'estudis, oficines i d'altres dependències pròpies d'un equipament cultural de referència internacional.
Permetrà finalment fer públics i accessibles els fons de Circus Arts Foundation: una de les col·leccions dedicades al circ més importants del món, on desenes de milers de peces repassen els 250 anys d'història d'aquest màgic espectacle. Entre els tresors de la fundació en destaca el circ en miniatura més gran del món, l'arxiu de cartells de gran format del litògraf Fernández-Ardavín, la major col·lecció de filatèlia circense, la biblioteca, l'arxiu de gravats antics, l'arxiu de premsa de Ramon Cardona o els arxius complets dels fotògrafs Álvaro Villar, Josep Vinyes i Alberto Oller.
El nou equipament és únic al continent europeu, i només troba dos espais similars als Estats Units d'Amèrica: Circus World Museum (Baraboo - Wisconsin) i The Ringling Museum (Sarasota - Florida). Ni Rússia ni la Xina, països de gran tradició circense, compten amb un centre de les característiques del que es projecta a Besalú.
Circusland acollirà igualment les oficines de Circus Arts Foundation, la fundació cultural sense ànim de lucre promotora del projecte, que cada any organitza tres esdeveniments de notorietat internacional a la ciutat de Girona: el Festival Internacional del Circ Elefant d'Or, el Gran Circ de Nadal i el nou Circus World Market.