Notícies

La Casa de Cultura de la Diputació de Girona presenta l'exposició «Persistències» juntament amb el catàleg del projecte expositiu dedicat a Enric Ansesa

Foto : Autoria: Rafel Bosch

El projecte, comissariat per Antoni Álvarez de Arana, posa de manifest l'encert de la col·laboració entre les institucions culturals d'una ciutat

Coincidint amb la inauguració de l'exposició «Persistències», la tercera del projecte, s'ha presentat de manera conjunta el catàleg de les quatre exposicions dedicades a Enric Ansesa a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona

Ahir a la tarda, a l'aula magna de la Casa de Cultura de Girona, va tenir lloc la inauguració de l'exposició «Persistències», de l'artista Enric Ansesa. Al mateix temps també es va presentar el catàleg del projecte expositiu coral entre el Bòlit, el Museu d'Història de Girona i la Casa de Cultura, dedicat a aquest artista.

A l'acte hi ha participat el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, conjuntament amb Quim Ayats, vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona; Manuel Rueda, director de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural; Carme Renedo, directora dels Serveis Territorials de Cultura a Girona; Carme Clusellas, directora del Museu d'Art de Girona; Carme Sais, directora del Bòlit; el comissari de l'exposició, Antoni Álvarez de Arana; els autors del text del catàleg, Maria Lluïsa Faxedes i Narcís Selles, i el mateix artista, Enric Ansesa.

Albert Piñeira, vicepresident segon de la Diputació de Girona, ha volgut remarcar que «el projecte expositiu coral que Girona dedica a Enric Ansesa ha implicat quatre centres de referència de la demarcació de Girona, però també diferents administracions, en una suma d'esforços i recursos».

Enric Ansesa (Girona, 1945) és un dels referents de l'art català contemporani. Amb una obra que el situa al marge de la majoria de companys de professió, aquest gironí de soca-rel va abraçar el negre i l'abstracció a mitjans dels anys setanta i no ha parat fins a convertir-los en senyal identitari del seu treball. Una trajectòria de més de cinc dècades al món de les arts que la producció en xarxa dels principals espais expositius de la ciutat de Girona ha permès presentar de manera global.

Tot l'univers d'Ansesa es mostra desglossat en quatre exposicions diferents i alhora sumatives que, des dels seus inicis fins avui, submergeixen el visitant en les divergències i les constants d'una obra i d'una vida evocada de manera sintètica en els títols de cadascuna de les mostres. Dues de les exposicions ja inaugurades són:

  • Fets/Facts (Al Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona). Un treball entorn de les migracions, la violència policial i el control, cada vegada més gran, que aconsegueixen tenir de la ciutadania empreses i governs a través de les noves tecnologies. Una obra punyent, directa, de rabiosa actualitat; uns Fets que ni tan sols una pandèmia mundial com la que s'està vivint poden amagar, i que al ser presentats de manera conjunta formulen una realitat gairebé distòpica.
  • Camins (Al Museu d'Art de Girona). Un recorregut per la part més íntima de l'artista i que obre la porta al seu procés creatiu. Una evolució al descobert a través de creacions, en el seu format habitual, 27 x 35 cm, acompanyades d'objectes conceptuals i diaris.

Aquest nou projecte, «Persistències», que s'exposa a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, el conformen obres de gran format, ordenades i presentades per la seva iconografia, prescindint de qualsevol referència cronològica. El seu nom no solament evoca la persistència del negre omnipresent, sinó també tota una sèrie de temàtiques, o propostes estètiques, que han tingut una continuïtat en la producció de l'artista i que destaquen per la coherència i el rigor.

A partir del gener de 2021 es mostrarà l'obra d'Ansesa i les seves aportacions culturals, com a patrimoni gironí, al Museu d'Història de Girona.

Aquestes tres exposicions recullen el testimoniatge de la mostra que a primers d'any es presentava al centre de Can Framis de la Fundació Vila Casas de Barcelona, on es va poder veure una primera gran retrospectiva de l'obra d'Ansesa. Sota el títol «Persistències», Can Framis va dedicar, del 10 de febrer al 26 de juliol de 2020, una visió de conjunt de la singladura artística de l'artista.

L'exposició ha arribat a Girona amplificada i reformulada pel mateix comissari i ànima d'aquest projecte, Antoni Álvarez de Arana, el qual ha aconseguit travar un tàndem únic i completiu amb l'artista per explicar, plegats, la seva vida i obra. Una proposta que ha implicat diferents centres: el Bòlit, Centre d'Art Contemporani, el Museu d'Art de Girona, la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, el Museu d'Història de Girona i diferents administracions. El resultat és un fil expositiu que permet passejar per diferents llocs i moments, i copsar la complexitat d'una obra i d'una trajectòria de més de seixanta anys que remarquen la vitalitat creativa de l'artista.

Sota un mateix disseny i comissariat, que ajuden a donar unitat a cada mostra, també s'ha treballat en la producció d'un catàleg, que també es va presentar ahir i que recull, a banda de la catalogació de les obres, diverses visions i comentaris d'especialistes, com Gloria Bosch, Lluïsa Faxedes, Narcís Selles o Joaquim Nadal, que ajuden a situar Ansesa en el panorama de l'art català, però també en la vida cultural de la seva ciutat, Girona, de la qual no ha marxat mai, i als escenaris expositius de la qual retorna ara per trencar amb el tòpic que no es pot ser profeta en terra pròpia.