Notícies

Es presenta el documental sobre Domènec Fita Endinsar- se dins l'obra, confondre-s'hi a la Casa de Cultura

Foto : Es presenta el documental sobre Domènec Fita Endinsar- se dins l'obra, confondre-s'hi a la Casa de Cultura</

El president Miquel Noguer destaca que el documental posa en relleu la transcendència de Fita com a home del seu temps i la solidesa del seu art, i corrobora que en el món d'aquest artista tot segueix essent possible.

Aquest vespre s'ha presentat el documental sobre Domènec Fita Endinsar- se dins l'obra, confondre-s'hi a l'Auditori Viader de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.

A l'acte hi han participat Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona; Francesc Pardo i Artigas, bisbe de Girona; Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, i Kim Bover, vocal de la Fundació Fita. Judit Pedemonte, cantant, i Núria Grima, violinista, hi han fet una actuació musical.

El documental ha estat produït per la Fundació Fita i conté textos del mateix artista i de Quim Español, Narcís Comadira, Pilar Parcerisas i Narcís-Jordi Aragó, i fotografies de Rafael Bosch.

Durant la presentació, Miquel Noguer ha destacat que «parlar de Domènec Fita és parlar del pintor, de l'escultor i del dibuixant. Un artista contemporani molt reconegut i prolífic, que sempre ha tingut un compromís ferm amb Girona i les seves comarques, tant des d'un punt de vista artístic com social». Així mateix, ha assenyalat que aquest documental posa en relleu la transcendència de Fita com a home del seu temps i la solidesa del seu art, i corrobora que en el món d'aquest artista tot segueix essent possible.

Noguer ha assenyalat que «més enllà de ser un artista polifacètic reconegut, Domènec Fita és una persona generosa i vital, que es fa estimar. La seva obra extensa és a la Catedral de Girona, però també arreu de les comarques gironines. Gràcies al Patronat de la Fundació Fita per tenir-ne tanta cura».

A partir d'un academicisme inicial i de treballs essencialment religiosos, Domènec Fita ha construït una obra polièdrica i de difícil qualificació que ha derivat cap a una abstracció radical i cap a la recerca sistemàtica de noves formes i motius que defugen qualsevol etiqueta.

En el documental, ell mateix inscriu el seu treball en el que anomena art integrat, un art capaç d'incorporar-se a una arquitectura concreta, amb les tècniques més variables: relleu, vitrall, esgrafiats, tal com veurem en aquest documental tan ben realitzat.

El documental mostra la gran diversitat d'estils plàstics que Fita ha experimentat, investigat i desenvolupat a l'entorn d'un mateix tema, la catedral de Girona, que és el plató de complaença, d'anàlisi i d'experimentació plàstica. També hi veiem com es planta sobre el lloc per tal de fer estudis globals i parcials sempre objectivament, i com s'alimenta de la realitat per potenciar la creativitat _la gran majoria dels dibuixos són pistes per a obres posteriors i alhora són obres en elles mateixes. El procés creatiu de Domènec Fita va des de l'observació i l'estudi de l'espai fins a l'experimentació artística de l'atzar, la ironia, el joc de trencament, el tall, les matèries, les contradiccions, l'ordre i el desordre, la llibertat i la fidelitat.

La Diputació de Girona col·labora amb la Fundació Fita des de que es va fundar l'any 2000, pel compromís comú amb l'art, la cultura i la llibertat. La Fundació s'ubica a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.

Atesa la situació d'emergència sanitària causada per la COVID-19, l'acte s'ha programat en dues sessions, una avui i l'altra el proper 28 d'octubre.