Programa 2023-2024

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Casa de Colònies Ca n'Oliver, Cestuca, SL

Carretera comarcal GIV-5125, s/n
Pontós - Alt Empordà
Telèfon: 972560255
Fax: 972560255
canoliver@canoliver.com
www.canoliver.com
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Anem amb els ibers: «Els primers agricultors», «Cuinem?» i «Som constructors ibers»


Descripció breu:

Reproduïm els oficis de l'edat de ferro per descobrir com vivien i treballaven els ibers en tres tallers: fem de paletes per reconstruir una casa ibèrica, ens convertim en agricultors i moliners, i finalment som cuiners de l'edat de ferro.


Lloc o equipament:

Casa de colònies Ca n'Oliver.


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

Una jornada.


Preu/alumne original:

15 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

11 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Identificar i reproduir els costums quotidians dels ibers i de l'edat de ferro. 2. Identificar les tecnologies en els conreus de l'edat de ferro. 3. Recrear la cuina ibèrica. 4. Imitar els primers oficis ibers: acostar a l'alumnat les tècniques de construcció d'una casa ibèrica.


Descripció de l'activitat:

Iniciem els tallers amb una breu introducció que permet contextualitzar històricament el tema que es tracta. Tot seguit iniciem la pràctica del tres tallers, combinant el treball individual i el cooperatiu: fem de paletes per reconstruir una casa típica ibera, ens convertim en agricultors i moliners, i finalment som uns cuiners ibers que elaboren unes postres molt especials.


Materials utilitzats:

Material visual de suport, cabanes ambientades a gran escala, reproduccions d'ornaments ibers, reproducció d'una sitja a gran escala. Material per als alumnes: argila, palla, motllos de fusta, aigua, pedres de molí per moldre, blat i cereals.


Mecanismes d'avaluació:

Durant l'estada es proporciona als mestres un dossier d'activitats per treballar-lo a l'aula amb la finalitat de repassar i consolidar els coneixements i el vocabulari adquirits durant la sortida. A més, a partir de les explicacions del monitor o monitora i dels materials subministrats, l'alumnat ha de ser capaç de dur a terme la part pràctica de cada activitat.


Observacions:

Exterior: a la casa de colònies Ca n'Oliver o al jaciment ibèric de Mas Castellar de Pontós. Recomanem que l'alumnat hagi pogut treballar prèviament a l'aula el tema dels ibers per tal d'aprofitar millor l'activitat.