Diputació de Girona

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu de la Mediterrània, Can Quintana

C/ d'Ullà, 31
Torroella de Montgrí - Baix Empordà
Telèfon: 972755180
Fax: -
educacio@museudelamediterrania.cat
www.museudelamediterrania.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

El castell del Montgrí, pedra a pedra


Descripció breu:

Activitat dinamitzada al castell del Montgrí. A partir d'un joc de proves relacionades amb la història del castell, com ara la situació geogràfica, els impulsors de l'edifici, l'arquitectura o els oficis vinculats a la seva construcció, els alumnes faran la visita comentada a la fortalesa medieval. Mitjançant les diverses tasques encomanades, els nois i noies comprendran el context històric de l'edat mitjana, la construcció del castell del Montgrí i la raó per la qual està inacabat. Valoraran la importància de la conservació del patrimoni.


Lloc o equipament:

Itinerari a peu pel massís del Montgrí, fins al castell del Montgrí


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: No

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

4.30 hores


Preu/alumne original:

7 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

3 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Conèixer l'organització de Catalunya a l'edat mitjana. 2. Identificar estils arquitectònics medievals. 3. Entendre alguns oficis relacionats amb l'arquitectura medieval. 4. Interpretar el territori a partir del patrimoni cultural existent. 5. Afavorir la valoració, el respecte i la conservació del patrimoni cultural.


Descripció de l'activitat:

L'activitat es planteja com un itinerari fins a la fortalesa del cim del Montgrí. Durant el recorregut, es farà esment de diversos continguts de l'activitat de manera transversal: història, geografia, vegetació, parc natural, etc. Un cop a dalt, cada grup haurà de fer un seguit d'activitats per conèixer la història del castell: sobre l'arquitectura medieval, els oficis que s'hi relacionen i els elements defensius. Comprendran el context històric de l'edat mitjana, la construcció del castell del Montgrí i la raó per la qual està inacabat. El grup que resolgui millor cada prova rebrà una targeta com a premi.


Materials utilitzats:

Carpetes imantades amb parts d'un arc de mig punt; targetes amb dibuixos, conceptes i definicions dels elements defensius; targetes amb eines i conceptes d'oficis vinculats a la construcció del castell; fitxa amb les parts d'un arc de mig punt; i enllaç d'un vídeo, per veure a l'aula, com hauria estat el castell si s'hagués acabat de construir.


Mecanismes d'avaluació:

Avaluació contínua durant el desenvolupament de l'activitat. Es comptarà també amb un sistema d'avaluació qualitatiu, que permetrà obtenir una lectura dels impactes de l'activitat educativa vinculada al patrimoni per millorar el servei educatiu. Aquesta avaluació tindrà en compte l'opinió dels alumnes, dels docents i dels educadors. L'ha elaborada la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona, de la qual el Museu en forma part.


Observacions:

Es lliura un material previ per treballar a l'aula i contextualitzar l'activitat, així com un material posterior. Desnivell de 300 m. Cal que els participants portin calçat i roba còmodes per caminar, aigua i esmorzar. L'activitat acaba al punt d'inici de l'itinerari amb els educadors. En cas que el grup decideixi dinar al castell, serà per compte propi, sense els educadors.
Preu mínim per grup equivalent a 15 alumnes


Diputació de Girona | Programes Pedagògics i Divulgatius de la Diputació de Girona | pujada de Sant Martí, 4-5 | 17004 Girona | Tel. 972 185 000 | Fax 972 208 088