Programa 2024-2025
Fitxa de l'activitat
Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat
Títol:
SuroLab: activistes ODS. Consum i producció responsables
Descripció breu:
La cultura és un motor per a la transformació social. SuroLab presenta un espai per dotar els alumnes de metodologies i recursos per crear projectes d'alt valor i generar un impacte positiu en la lluita contra el canvi climàtic. Partint dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS 2030) que han marcat les Nacions Unides per fer front a la situació d'emergència climàtica, aquesta activitat té com a eix vertebrador la necessitat de generar sistemes d'economia circular sostenibles prenent com a exemple el cas de la indústria surera.
Lloc o equipament:
Museu del Suro de Catalunya, Palafrugell.
Nivell educatiu:
Educació infantil: No
Educació primària:
Educació secundària:
Cicles formatius: No
Cicle inicial: No
Cicle mitja: No
Cicle superior: No
Primer cicle ESO: Si
Segon cicle ESO: Si
Batxillerat: No
Durada:
2 h
Preu/alumne original:
8 €
Preu/alumne amb subvenció aplicada
5.5 €
* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.
Objectius:
1. Treballar els objectius de desenvolupament sostenible (ODS 2030) que han marcat les Nacions Unides per enfrontar-se a la situació d'emergència climàtica. En particular, l'eix vertebrador de l'ODS número 12 per fer front a la degradació mediambiental a què s'ha sotmès el planeta a causa de la sobreexplotació de recursos, el consum i la producció a gran escala. 2. Generar consciència pel consum sostenible. 3. Desenvolupar projectes de producció sostenible prenent la indústria surera com un model de canvi i economia circular i sostenible.
Descripció de l'activitat:
En el recorregut dinamitzat a les sales renovades de la planta baixa del Museu del Suro de Catalunya, es treballaran qüestions com l'economia circular i els models sostenibles de producció, prenent com a exemple els casos d'èxit de la indústria surera. A partir de la creació d'equips cooperatius i d'identificació dels reptes, es crearan mapes d'empatia i es definiran els elements d'acció per finalment arribar a l'etapa de creació, presentació del projecte i conclusions. Els treballs cooperatius finals es penjaran a l'aula virtual del web del Museu del Suro de Catalunya i se'n farà difusió a través de les xarxes socials.
Competències que es treballen: conviure i habitar en el món social; ciutadana; artística i cultural, i d'autonomia i iniciativa personal. Metodologia: learning by doing, design thinking,
(ed)hackaton.
Materials utilitzats:
- Material de manual thinking (etiquetes de colors, negre, vermell, verd i blau, i mapes), i dossier de treball que inclourà les fitxes o xerrades (talks), les quals guiaran l'activitat i serviran com a base per poder desenvolupar el projecte. - Utillatge: bolígrafs, llapis, retoladors, cola, tisores, etc. Material de construcció: LEGO, suro, cartó ploma, etc. - Material electrònic de suport: tauletes, telèfon mòbil, etc.
Mecanismes d'avaluació:
Les docents, les educadores i els participants fan una valoració final.
Observacions:
L'activitat pot tenir el format d'un projecte de llarga durada amb els centres educatius interessats en la programació de diverses activitats complementàries abans de la visita al Museu i després.