Diputació de Girona

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu de la Mediterrània, Can Quintana

C/ d'Ullà, 31
Torroella de Montgrí - Baix Empordà
Telèfon: 972755180
Fax: -
educacio@museudelamediterrania.cat
www.museudelamediterrania.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Construïm el castell del Montgrí


Descripció breu:

Visita dinamitzada al castell del Montgrí. A través d'un joc de proves relacionades amb la història i la construcció del castell (impulsor, ubicació, disseny, materials i treballadors), els alumnes comprendran el context històric de l'edat mitjana, l'arquitectura del castell, els elements defensius i per què resta inacabat. Valorarem la importància de conservar el patrimoni. En acabar el joc de proves, els alumnes aconseguiran un retallable de l'edifici per construir-lo, després de l'activitat, a l'aula.


Lloc o equipament:

Itinerari a peu pel massís del Montgrí fins al castell


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: No

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

4.30 hores


Preu/alumne original:

7 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

3 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Conèixer l'organització de Catalunya a l'edat mitjana; 2. Identificar estils arquitectònics medievals; 3. Entendre alguns oficis relacionats amb l'arquitectura medieval; 4. Afavorir la valoració, el respecte i la conservació del patrimoni cultural.


Descripció de l'activitat:

Rebuda del grup i presentació de l'activitat. En iniciar el recorregut, s'explicarà en què consisteix el joc de proves. A mesura que s'avanci en l'itinerari cap al castell, es faran algunes proves de situació geogràfica i històrica. Dalt del castell es duran a terme la resta de proves sobre els oficis, l'arquitectura i els elements defensius i les parts d'un arc de mig punt. Dalt de les torres s'albirarà el paisatge. En acabar l'activitat, cada alumne haurà rebut un seguit de targetes com a resultat de la superació de les proves. Les targetes serviran com a moneda de canvi per aconseguir un retallable del castell que podran construir a casa o a l'escola.


Materials utilitzats:

Carpetes amb jocs imantats sobre fases constructives, els elements defensius i la construcció d'un arc de mig punt; targetes d'oficis; fitxa amb les parts d'un arc de mig punt; retallable del castell per a cada alumne, i enllaç d'un vídeo perquè vegin a l'aula com hauria estat el castell si s'hagués acabat de construir.


Mecanismes d'avaluació:

Avaluació contínua durant el desenvolupament de l'activitat. Es comptarà també amb un sistema d'avaluació qualitatiu que permetrà obtenir una lectura dels impactes de l'activitat educativa vinculada al patrimoni per millorar el servei educatiu. Aquesta avaluació tindrà en compte l'opinió dels alumnes, dels docents i dels educadors.


Observacions:

Es lliura un material previ per treballar a l'aula i contextualitzar l'activitat, així com un material posterior. L'itinerari té un desnivell de 300 m, i cal que els participants portin calçat i roba còmodes per caminar, aigua i esmorzar. L'activitat acaba al punt d'inici de l'itinerari amb els educadors. En cas que el grup decideixi dinar al castell, serà per compte propi, sense els educadors.
Preu mínim per grup equivalent a 15 alumnes


Diputació de Girona | Programes Pedagògics i Divulgatius de la Diputació de Girona | pujada de Sant Martí, 4-5 | 17004 Girona | Tel. 972 185 000 | Fax 972 208 088