Programa 2023-2024
Fitxa de l'activitat
Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat
Període de sol·licitud tancat
Títol:
Empúries: taller de jocs romans
Descripció breu:
Activitat lúdica de descoberta del món dels jocs romans, en el qual coneixerem la importància que el fet de jugar tenia en la societat antiga i el ric i variat univers lúdic romà, tot posant en pràctica alguns d'aquests jocs d'herència clàssica.
Lloc o equipament:
Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries
Nivell educatiu:
Educació infantil: Si
Educació primària: Si
Educació secundària: Si
Cicles formatius: No
Cicle inicial: Si
Cicle mitja: Si
Cicle superior: Si
Primer cicle ESO: Si
Segon cicle ESO: Si
Batxillerat: No
Durada:
1.45 h
Preu/alumne original:
4.5 €
Preu/alumne amb subvenció aplicada
2 €
* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.
Objectius:
Comprendre i valorar el patrimoni cultural. Descobrir una de les grans etapes de la història de la humanitat. Identificar les aportacions culturals i socials que hem heretat de grecs i romans. Valorar i comprendre la importància del patrimoni immaterial. Conèixer la importància que el joc tenia en les societats antigues, i en especial en la societat romana. Descobrir la riquesa de l'univers lúdic romà. Reconèixer el joc com a element sociocultural. Experimentar el plaer i la satisfacció pròpia del joc i participar-hi de forma col·lectiva.
Descripció de l'activitat:
Aquesta activitat està orientada a descobrir el món dels jocs romans i la importància que el joc tenia en la societat i la cultura romanes. L'acte de jugar és innat en l'ésser humà, i com a tal s'ha practicat en totes les societats des de temps remots. En la societat romana, especialment propensa al gaudi del joc com a entreteniment, hi havia una àmplia gamma de jocs i joguines per a totes les edats i gustos. En aquest taller els alumnes practicaran alguns jocs d'herència romana, tot comprovant que la forma de divertir-se de fa dos mil anys s'assembla prou a la d'avui.
Materials utilitzats:
Tot el material necessari per desenvolupar els jocs (més de vint-i-cinc possibilitats de jocs) i reproduccions de joguines i objectes arqueològics relacionats amb el joc per explicar els continguts de l'activitat.
Mecanismes d'avaluació:
L'avaluació d'aquesta activitat té diverses vessants: d'una banda, els alumnes fan un balanç final de com ha anat el taller amb l'educador; d'altra banda, es proporciona als docents una enquesta de satisfacció que valora diversos aspectes conceptuals, competencials i didàctics de l'activitat. Els educadors, al seu torn, valoren el funcionament i dinàmica de cada grup.
Observacions:
El grup mínim per fer aquesta activitat és de vint alumnes.