Programa 2023-2024

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

VOCONTIS Arqueologia i Cultura

Rambla de Recolons, 37
Caldes de Malavella - Selva
Telèfon: 675411601
Fax:

www.vocontis.com
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

L'ús de l'aigua termal en època romana. El cas d'Aquae Calidae (Caldes de Malavella)


Descripció breu:

Aquae Calidae era el nom amb què es coneixia Caldes de Malavella en època romana. La seva ubicació, propera a la Via Augusta, i l'existència de brolladors d'aigua termal en van fer una ciutat romana important. En la visita al conjunt termal romà conservat, coneixerem la seva història i la seva utilitat. A continuació visitarem la font de la Mina, la més important del municipi, i podrem tocar i tastar la mateixa aigua amb què es guarien els romans, alhora que sabrem d'on ve.


Lloc o equipament:

Conjunt termal d'origen romà de Caldes de Malavella i una font termal de la mateixa localitat.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

2 hores, aproximadament.


Preu/alumne original:

6 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

3.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. D'una manera pràctica, acostar l'arqueologia als nens i nenes, i fer-los partícips del coneixement que en tenim. 2. Despertar en els nens i nenes l'interès per l'arqueologia i perquè valorin aquesta ciència com a font bàsica d'informació històrica. 3. Estimular el procés de raonament i les habilitats comunicatives. 4. Fomentar el treball en equip i el respecte envers el company, a més de prendre consciència de la necessitat de conservar, respectar i protegir el patrimoni cultural i arqueològic.


Descripció de l'activitat:

Es farà la visita al conjunt termal romà de Caldes de Malavella, on es parlarà de la seva història i el seu funcionament al llarg dels segles. En acabar les explicacions, l'alumnat omplirà el dossier didàctic entregat a l'inici de l'activitat. A continuació es visitarà una de les fonts més importants del municipi, on s'explicarà el cicle de l'aigua mentre se'n fa un petit tast.


Materials utilitzats:

Imatges plastificades, tauleta, dossier didàctic.


Mecanismes d'avaluació:

Al final de l'activitat, tots els responsables del grup avaluaran els aspectes generals de l'activitat per mitjà d'una enquesta.


Observacions:

Els alumnes s'han de desplaçar fins al lloc on és el jaciment o l'edifici històric.