Programa 2022-2023

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Fundació Promediterrània - Museu de la Pesca

Moll Pesquer, s/n (Museu de la Pesca) Carrer Major, 56(Fundació Promediterrània)
Palamós - Baix Empordà
Telèfon: 972600424
Fax: 972600424
museudelapesca@palamos.cat
www.museudelapesca.org
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Barques del Peix


Descripció breu:

Moltes de les feines que fan els pescadors a bord de les barques mentre estan pescant ens són desconegudes. Amb la visita a les Barques del Peix, l'extensió flotant del Museu de la Pesca, us volem acostar al dia a dia d'una jornada de pesca. Ho fem pujant-hi a bord i descobrint l'interior de dues embarcacions professionals: Gacela i Estrella Polar. Aquestes barques ja no naveguen, són un espai visitable.


Lloc o equipament:

Visita guiada de les barques de pesca amarrades al port. Itinerari guiat


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

1.15 hores


Preu/alumne original:

4 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

1.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Conèixer la pesca com a activitat primària del territori, en el passat però també en el present Comprendre com funcionen les barques de pesca i els arts de pesca. Relacionar un aliment, el peix fresc, amb un seguit d'activitats econòmiques del nostre territori. Comprendre el temps com a factor important de la producció pesquera (temps meteorològic, temps horari, temps històric...). Reconèixer diferents oficis relacionats amb la pesca. Contribuir a la sostenibilitat del fet pesquer.


Descripció de l'activitat:

Pujarem a bord de les barques. Visitarem totes les parts d'aquestes embarcacions i simularem una captura de peix. Entendrem per a què s'utilitzen, quines persones hi treballen i què hi fan. Les Barques del Peix exemplifiquen els principals sistemes de pesca de la nostra costa: la pesca d'arrossegament (Gacela) i la d'encerclament (Estrella Polar). Aquestes barques són les més representatives de la pesca a Catalunya des del punt de vista tipològic i de volum de captures, i esdevenen a Palamós un escenari privilegiat per conèixer el sector pesquer del nostre país.


Materials utilitzats:

Embarcament a bord de les barques de pesca. Observació dels diferents espais del vaixell: coberta, bodega, pont, cuina... Manipulació de xarxes, caps, timó, brúixola... Interpretació de maquetes per relacionar-hi tot el que s'ha observat.


Mecanismes d'avaluació:

Enquesta.


Observacions:

Podeu consultar material previ i posterior a la visita al web del Museu de la Pesca i també a l'espai educatiu en línia "Viu la mar" (https://sites.google.com/view/viu-la-mar-recursos-educatius-/recursos-educatius).