Programa 2024-2025
Fitxa de l'activitat
Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat
Títol:
El pa, de l'obrador a la taula
Descripció breu:
El taller El pa, de l'obrador a la taula permet a les i els alumnes conèixer els ingredients bàsics del pa, el procés d'elaboració i les varietats. Els i les alumnes s'enduen un pa elaborat per elles mateixes.
Lloc o equipament:
Ecomuseu Farinera de Castelló d'Empúries.
Nivell educatiu:
Educació infantil: Si
Educació primària: Si
Educació secundària: No
Cicles formatius: No
Cicle inicial: Si
Cicle mitja: Si
Cicle superior: Si
Primer cicle ESO: No
Segon cicle ESO: No
Batxillerat: No
Durada:
1 h
Preu/alumne original:
3.7 €
Preu/alumne amb subvenció aplicada
1.2 €
* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.
Objectius:
Conèixer els ingredients bàsics del pa, el procés d'elaboració i les varietats, tenint en compte que el pa és un element bàsic en l'alimentació present a totes les taules i comú en moltes cultures.
Descripció de l'activitat:
Aquest taller està supervisat, té una hora de durada i està adreçat a un màxim de 25 alumnes. El taller s'estructura en quatre parts: els i les alumnes aprenen i manipulen els ingredients amb què es fa el pa; reben una porció de pasta de pa i n'elaboren un que posen a coure al forn; es mira un vídeo sobre el procés d'elaboració, descripció i observació de les diferents varietats de pa, de les quals s'identifica l'origen remarcant que el pa és un aliment bàsic, present en moltes cultures. Un cop cuit el pa, es posa en una bossa de paper.
Els pans utilitzats en l'activitat es lliuren a les escoles per tal que segueixin treballant-hi a l'aula. Al final de l'activitat es destinen uns minuts a revisar els conceptes apresos amb els i les alumnes i a avaluar-la.
Materials utilitzats:
- Barret de flequer de paper. - Blat, farina, aigua, sal, llevat i massa mare. - Vídeo En llonguet visita l'obrador. - Diverses varietats de pa (pa de pagès, barra, llonguet, panet de Viena, baguet, xapata, de motllo, integral, sense sal, etc.). - Diversos tipus d'espàtules per treballar el pa, bosses de paper, forn per a baguets EKTO per coure el pa. - 5 tauletes Samsung A6 per revisar els conceptes apresos.
Mecanismes d'avaluació:
Enquesta de satisfacció realitzada al professorat i valoració de la satisfacció entre els i les alumnes participants.
Observacions:
Horari flexible per a grups, amb concertació prèvia.